A Fitch is megvonta a kiváló ír minősítést

Vágólapra másolva!
Megvonta az euróövezeti tag Írországtól a lehető legjobb, "AAA" szuverén adóskockázati besorolást szerdán a Fitch Ratings. Néhány nappal korábban egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's is lerontotta az ír adósosztályzatot e kivételesen jó szintről.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Fitch szerda esti londoni közleménye szerint a hosszú távú ír adósi besorolás az eddigi "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra módosul, és az új osztályzatra is további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben.

A cég egyben levette Írországot a rövid időn belüli osztályzatrontás valószínűségét jelző negatív figyelőlistáról, amelyen március 6. óta volt fenn az ír szuverén adósság.

A szerdai leminősítéshez fűzött indoklás szerint a Fitch azzal számol, hogy Írország hazai össztermék-értéke (GDP) az idén nem kevesebb mint 8 százalékkal zuhan, és a GDP-arányos bruttó államadósság 2011-ig 80 százalék körüli szintre emelkedik, vagyis a 2007 végén, még a recesszió előtt mért 25 százalékos bruttó adósságrátának több mint a háromszorosára duzzad.

A Fitch Ratings szerint az ír közfinanszírozás állapota és a költségvetési kockázatok már nem összeegyeztethetők az "AAA" besorolással.

A múlt hónap végén a Standard & Poor's is lejjebb vitte egy osztattal az ír besorolást, "AAA"-ról szintén negatív kilátású "AA plusz"-ra rontva Írország hosszú futamú szuverén minősítését.