Romániában 2014 után jöhet az euró

Vágólapra másolva!
Romániában 2014 előtt nem lehet bevezetni az eurót, mivel az euróövezeti kamat túlságosan alacsony a román inflációs szinthez képest.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Erről Valentin Lazea, a román jegybank vezető közgazdásza beszélt azután, hogy hétfőn nyilvánosságra került a Nemzetközi Valutaalap (IMF) terve, amely az euróövezweten kívüli kelet-európai uniós országoknak meg kellene fontolniuk saját fizetőeszközeik feladását és az euró bevezetését, még azelőtt, hogy formálisan csatlakoznának az euróövezethez.

Amennyiben Románia bevezetné az eurót, akkor fel kellene adnia önálló monetáris politikáját és azt a kamatszintet kellene alkalmaznia, amit az EKB székhelyén, Frankfurtban határoznak meg az euróövezet egészére. "Ha egy országban 6,9 százalék az infláció, miközben az eurózónában 1,25 százalék a kamatszint, teljesen egyértelmű, hogy nem lehet az inflációt kordában tartani" - nyilatkozta a román szakértő a Ziarul Financiar című román gazdasági napilapnak.

Ewald Nowotny, az EKB igazgatótanácsának az egyik tagja hétfőn azt mondta, hogy a feltörekvő európai országok nem vezethetik be egységesen az eurót, mivel az az euró iránti bizalom megrendülését okozná.