Olaszországban terjeszkedik a Gazprom

Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz gázipari óriás 4,2 milliárd  dollárt fizet az olasz Eni energiaipari konszernnek azért, mert visszaveszi az Eni által eddig birtokolt 20 százalékos részesedést olajipari részlegében, a Gazprom Neftben. Közben a Gazprom, az ENI révén, lelőhelyhez jut Líbiában.
Vágólapra másolva!

Az Eni jelentős piaci felárral adja vissza a pakettet - a részesedés piaci értéke jelenleg 2,6 milliárd dollár -, de az összeg így is a két évvel ezelőtti, 5,8 milliárd dolláros vételár alatt van.

Az Eni 2007-ben szerezte meg a részesedést a csődbe taszított Yukos olajtársaság vagyonának elárverezésekor, és akkori megállapodásuk szerint a Gazpromnak kétéves visszavételi opciója volt rá, ezt váltották most be. Az orosz cégbe a befektetésnek, melyet az Eni az Enel nevű érdekeltségével közösen szerzett, fő motivációja lehetett az a tény, hogy az orosz gáz legnagyobb nyugati vásárlója Olaszország.

A mostani ügylet igazi kezdeményezőjének a Kremlt tartják elemzők, mint ahogy finanszírozásának hátterében is az orosz kormányzat kezét látják, attól vezérelve, hogy fokozza az állami ellenőrzést, ez esetben a Gazprom különböző aktívái felett.

Líbiai mező kerülhet orosz kézre

A Gazprom viszont hamarosan részesedést kap az Eni egyik líbiai olaj- és gázlelőhelyéből, az Elephant mezőből, mondta az Eni vezérigazgatója, Paolo Scaroni kedden Moszkvában. Erről az olaszországi földrengés miatt elhalasztott, de néhány hét múlva megtartandó orosz-olasz kormányfői találkozón jelentik majd be a hivatalos megállapodást, mondta Scaroni.

A találkozón szó lesz a tervezett Déli Áramlat gázvezetékről is, amely a Gazprom és az ENI fővállalkozásában fog megépülni. Scaronival találkozva Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kedden megismételte, hogy "az együttműködés nem csak a két ország, hanem az egész európai földrész energiabiztonságát szolgálja".

Elemzők azt mondták kedden a Reutesnek, hogy az Eni, "messze előre tekintve, megkerülhetetlen közvetítővé vált az orosz energiakínálat és az európai kereslet között".