Vágólapra másolva!
A kereskedelmi bankok nemcsak a saját forrásaikat, hanem az MFB hiteleit sem szívesen folyósítják - mondta Tukacs István válságövezetekért felelős kormánybiztos kedden Szekszárdon, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vállalkozói fórumán.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kormánybiztos szerint a vállalkozásoknak keserű tapasztalatai vannak a hitelezéssel kapcsolatban. A feladat most az, hogy ezt a lehetetlen helyzetet megoldjuk - jelentette ki.

Rámutatott: az egész pénzügyi rendszernek csökkent a hitelezési hajlandósága, így azok a vállalkozások sem jutnak forgóeszközhitelhez, amelyeknek vannak megrendeléseik. Erre példaként a mezőgazdaságot említette.

Tukacs István utalt arra, hogy a már bejelentett 1400 milliárd forintos válságkezelő és gazdaságélénkítő csomagból jelenleg több mint 560 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére.

Az MFB 140 milliárd forintos keretösszeggel megnyitott forgóeszköz-hitelét például jelenleg kilenc bank kínálja - emelte ki.

A munkahelymegtartó támogatásokkal kapcsolatban közölte, hogy várhatóan április végéig tart az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat összesen 16 milliárd forintos kerete, így további források bevonására lesz szükség.

Kitért arra, hogy a Bajnai-kormány megalakulásától a regionális fejlesztési tanácsoknál elérhető lesz a térségi válságkezelő program, amely húszmilliárd forint forrást biztosít kistérségek válságkezeléséhez.

Gáspár Bence, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ főosztályvezetője a fórumon a mikrovállalkozások és kkv-k technológiai fejlesztését szolgáló pályázati lehetőségre hívta fel a figyelmet. Ezen a pályázók legfeljebb 50 millió forintot nyerhetnek el 2009 végéig, a pályázatokról pedig három héten belül döntés születik - emelte ki a főosztályvezető.