Már megállítják a bankok a tranzakciókat

Vágólapra másolva!
Bár akad bank, amelyik áprilisban egyetlen nap alatt több mint száz átutalási megbízás teljesítését tagadta meg a tulajdonosait nem azonosító vállalati ügyfeleitől, a pénzintézetek jó része még mindig kivár, ahelyett, hogy a januárban bevezetett pénzmosás elleni szabályokat alkalmazná - írja a Napi Gazdaság hétfői számában.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A pénzmosás elleni törvény értelmében az elmúlt év végéig a vállalkozásoktól be kellett volna szerezni az úgynevezett tényleges tulajdonosi nyilatkozatot minden, az adott cégben 25 százalékot meghaladó tulajdoni hányaddal rendelkező magánszemélytől - emlékeztet a lap.

A bankok jó része a szokásos úton, levélben figyelmeztette az érintett kört e kötelezettségről, ám, hogy e lépés mennyire volt sikeres, azt jelzi - a lap szerint -, hogy több bank üzleti titokra hivatkozva nem adott tájékoztatást arról, ügyfelei mekkora része nem azonosította tulajdonosait.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azt közölte: az év második felétől ellenőrzik a bankok ezzel kapcsolatos intézkedéseit.

A Napi Gazdaság úgy tudja, egy próbavizsgálat már lezajlott ezzel összefüggésben az egyik nagybanknál. Binder István, a PSZÁF szóvivője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a felügyelet "soha nem mondta, hogy nem ellenőrzi az elvben hatályban lévő jogszabály betartását egy-egy átfogó vizsgálat során". Binder szerint a tényleges tulajdonosi nyilatkozatok hiánya miatti intézkedéseket a második félévtől vizsgálják külön is.