Socor: Becsapták a magyarokat a Mol-ügyletnél

Vágólapra másolva!
A Szurgutnyeftyegaz orosz olaj- és gázipari vállalat nagy mértékben túlfizette az osztrák OMV-től megvásárolt 21,2 százalékos Mol-részvénycsomagot; ez vagy egy átvételi kísérlet előkészítését jelzi vagy azt, hogy a Szurgut tovább akarja adni a pakettet más állami kötődésű orosz cégeknek - olvasható a washingtoni Jamestown Alapítvány elemzésében.
Vágólapra másolva!

A Szurgutnyeftyegaz túlfizette a Mol-csomagot, hiszen az 1,4 milliárd eurós vételi ár azt jelenti, hogy egy részvényért átlagosan 19 200 forintot fizettek a tőzsdén, ez csaknem kétszerese a március 27-i 9940 forintos záróárnak - mutatott rá Vladimir Socor amerikai Közép-Európa-szakértő a Eurasia Daily Monitor című kiadvány legfrissebb számában.

Ilyen mértékű túlfizetést, a piaci ár kétszereséért történő vételt egyetlen olyan cég sem hajtott vagy hajthatott volna végre, amelyik felelősséggel tartozik részvényesei felé. Egy állami kapcsolatokkal rendelkező orosz cég azonban, ahol hiányos az átláthatóság, megtehette.

Az elemző szerint vagy maga a Szurgutnyeftegaz akarja megszerezni a Molt vagy át akarja játszani a megvásárolt részt egy másik orosz vállalatnak, talán a Rosneftnek vagy a Lukoilnak. Egy ilyen továbbadás Socor szerint több mint kétszeresére növelheti az orosz szavazatok erejét a cégnél.

A Szurgut lépése ugyanakkor orosz ösztökélésnek is felfogható az osztrák kormány irányában, hogy Bécs a Déli Áramlatot, a Nabucco riválisát támogassa. A Kreml meg akarja nyerni az osztrák kormányt és az OMV-t, valamint további kormányokat és vállalatokat ahhoz, hogy a következő hetekben rendezendő csúcstalálkozón aláírják a Déli Áramlat vezetékről szóló szerződéseket.

Vladimir Socor szerint a Szurgut groteszk tranzakcióját egy amerikai befektetési bank, a J.P. Morgan közreműködésével hajtotta végre. Moszkvában működő nyugati brókerek hangsúlyozzák, hogy a Kreml támogatta az olaj- és gázipari vállalat lépését, az orosz média üzenetével szemben nem hétköznapi piaci művelet történt.

A magyarok joggal érezhetik becsapva magukat, hiszen a Kreml titkolózott az ügyben. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette delegáció legutóbb március 10-én járt Moszkvában a Déli Áramlattal kapcsolatos kétoldalú egyezmények megkötése céljából. Az amerikai elemző azt írta, hogy az eddig rendelkezésre álló információk szerint a Moszkvában tárgyaló magyaroknak egy szót sem szóltak a Szurgut küszöbön álló lépéséről.