Erővel veheti át a Mol irányítását a Szurgut

Vágólapra másolva!
A Mol úgy járhat, mint az a litvániai finomító, amelynél leállították a Barátság vezeték hozzá vezető ágát - írta a Kommerszant című lap hétfői kommentárjában.
Vágólapra másolva!

A litvániai Mazeikiu Nafta finomítót a litván kormány 2006. májusban, szintén pályázó orosz olajvállalatok orra előtt, a lengyel PKN Orlen olajtársaságnak ítélt oda. A Barátság vezetéknek a litván finomítóhoz vezető ágát már 2006 nyarán leállították, szivárgás miatt.

Az INA 47 százalékát is eladná a Mol

Az üzem nem állt le, de csak kikötőkben tud kőolajat vásárolni, és úgy drágább. "Ugyanez a perspektíva várhat a Molra is, ha folytatja a konfliktust Oroszországgal. Ez pedig csak akkor nem érv a Szurgutnyeftyegaz-zal való együttműködés mellett, ha a Mol jelenlegi vezetése a függetlenséget többre értékeli a hatékonyságnál" - írta a lap.

A Mol ugyanis egész héten demonstrálta, hogy nem adja meg magát harc nélkül az új részvényesnek - írta a szerző, és ismertette a Mol-vezetés megnyilvánulásait, egészen odáig, hogy "csütörtökön konkrét fenyegetés következett": a Mol eladja egyik fő vagyontárgyát, a horvát INA 47 százalékát, ha a Szurgutnyeftyegaz kísérletet tesz ellenséges átvételére.

Betelt a pohár az oroszok szerint

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a Mol a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) kérte az ügylet ellenőrzését. Binder István, a PSZÁF szóvivője azt mondta, hogy az ellenőrzés mindenképpen megtörtént volna, de megerősítette, hogy érkezett ilyen felkérés a Moltól - írta a szerző.

A Mol vezetése ugyanígy harcolt az osztrák OMV ellen, amelytől a Szurgutnyeftyegaz most megvette az OMV által 2006-tól összevásárolt részvényeket. A Mol vezetésének nincs szüksége új, erős társtulajdonosokra. Az OMV-nek nem sikerült legyőznie a Mol vezetését, de a Szurgutnyeftyegaz az osztrák cégnél sokkal több lehetséges eszköze van a nyomásgyakorláshoz - írta a kommentátor.

Blokkolnák a Mol olajellátását

Rámutatott: egyelőre a Szurgutnyeftyegaz nem támasztott igényt a Mol vezetésében való közvetlen részvételre, és nem tudni, milyen céljai vannak e téren, de Vlagyimir Bogdanov vezérigazgató arra költött 1,4 milliárd eurót, hogy hozzáférjen a Mol európai finomítóihoz.

Az orosz konszern jelenleg nem szállít oda kőolajat, így formálisan nem tudja blokkolni a Mol nyersanyagellátását. A Mol azonban a kőolaj jelentős részét orosz konszernektől kapja a Barátság vezetéken, viszont belátható időn belül felépül a leningrádi területen a BTSz-2 vezeték, és orosz tisztségviselők szerint a társaságok majd eldönthetik, merre kényelmesebb szállítaniuk a kőolajat.

Van-e elég felhatalmzása a PSZÁF-nak?

A Vedomosztyi szerint a híradásokból nem derült ki, milyen szemrehányásai vannak a Molnak. A lap egy szakértőre hivatkozva azt írta: ilyen vizsgálatra bennfentes kereskedelem, a piacra gyakorolt, törvénysértő hatás és a részvényvásárlás szabályainak megsértése esetén kerül sor, és a vizsgálat 180 napig tarthat. "Úgy tűnik, a PSZÁF-nak nincsenek olyan felhatalmazásai, amelyekkel megzavarhatná a Szurgutnyeftyegaz első külföldi üzletét".

Ha azonban valami gyanúsat talál, akkor ezt az igazságügyi szervek tudomására hozhatja, és korlátozhatja az új részvényes jogait. Ez pedig elhúzza az üzlet lezárását. Az orosz cég számára további kellemetlen momentum, hogy a PSZÁF a vizsgálat során felkérheti a Szurgutnyeftyegazt a tulajdonosi struktúra feltárására és önmagáról általában teljes körű információ szolgáltatására, amit ez az orosz cég még az orosz felügyeleti szerveknek, sőt, saját részvényeseinek sem tesz meg", írta a Vedomosztyi.