Vágólapra másolva!
A forint hétfő reggel, a pesti piac nyitása után 296 feletti értékekről 293,50 körüli árfolyamra erősödött az euróval szemben. A forint háromnegyed tizenkettőkor már 292,04 forint/eurónál tartott, vagyis délelőtt valamivel tovább erősödött. Kora délután egy kicsit feladott a nyereségből a magyar pénz, amely 293-294 között ingadozott.
Vágólapra másolva!

A forint reggeli erősödésének az oka Gondi István, a Raiffeisen Bank elemzője szerint egyértelműen az a hír volt, amelyet a Financial Times (FT) írt meg.

Az FT szerint az IMF arra készült a G20 találkozó előtt, hogy ösztökélje az európai államokat: Kelet-Európában úgy vezessék be az eurót, hogy ezek az országok ne lépjenek be az eurózónába.

Keletiek mozgatták a piacot

Gondi szerint ezek után a minimális forgalmú piacon gyorsan erősödni kezdett a forint az euróval szemben, és ebben a mozgásban a szokásosnál nagyobb szerepet játszottak a kelet-európaiak.

Minthogy a nyugatiak mással vannak elfoglalva, így könnyebben mozgatták a keletiek a piacot. Gondi hozzátette, az egész régió, így a cseh és a lengyel pénz is erősödött hétfőn.