Tartja jó formáját Tokió

Vágólapra másolva!
Napi csúcs alatt, de így is január 8-a óta legmagasabb szinten zárt a tokiói értéktőzsde vezető indexe hétfőn.
Vágólapra másolva!

A börze irányadó Nikkei-225 mutatója 1,2 százalék (108,09 pont) emelkedéssel 8857,93 ponton fejezte be a napot. A tőzsdemutató a kereskedés korai szakaszában 2,3 százalékos nyereségen is állt.

Hétfőn elsősorban az exportra termelő cégek árfolyama emelkedett a jen gyengülésére a dollárhoz képest. A szakértők véleménye megoszlik, hogy meddig tart a Nikkei összességében hetek óta tartó emelkedése. Abban egyetértenek, hogy 9 ezer pontig szinte biztos, ez azonban ellenállási pontot jelent, ahonnan visszapattanhat az index a befektetők nyereségrealizálása miatt.

A várható profitkivétellel kapcsolatos vélekedést erősíti, hogy egyelőre nem látni sok eredményét a pénzpiacok stabilizálása érdekében tett intézkedéseknek. A Nikkei és a világ többi vezető tőzsdemutatója a pénzpiacok megerősítése érdekében hozott intézkedések hatására emelkedett az utóbbi időszakban. Konkrét eredmények azonban még nincsenek.

Más elemzők szerint a Nikkei tovább szárnyalhat. Ennek oka, hogy a nagy japán exportáló cégek a dollárt 90 jenben határozták meg. A jen azonban gyengébb, aminek exportnövelő hatása van.