Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az amerikai General Motors néhány napja hivatalába lépett új vezérigazgatója szükség esetén áll elébe egy csődbejelentésnek. Vasárnap Fritz Henderson egy interjújában nem tartotta ördögtől való dolognak a csődvédelmet, megjegyezve, hogy azért jobban szeretné, ha megfelelő átalakításokkal rendeződne a következőkben a nagy autógyártó sorsa.

Henderson április elejével követte a vezérigazgatói székben Rick Wagonert, akit márciusban azzal menesztettek, hogy nem hajtotta végre a szükséges átalakításokat. Wagoner hallani sem akart csődről. Ugyanakkor az amerikai elnök által életre hívott szakértői csoport a GM-nél kitűzött célok eléréséhez épp a legmegfelelőbb megoldásnak találta a csődvédelmet.

Henderson azzal indokolta álláspontját, hogy a kormány garanciát vállalt a követelésekkel kapcsolatban és azt is jelezte, hogy kész pénzt hitelezni az autógyártónak, még ha csődvédelem alatt is hajt végre átalakulást. Ha csődbejelentésre kerülne is sor, a vállalat működhetne tovább - fejtegette Henderson. Célzott arra is, hogy a foglalkoztatottak számát még mintegy 20 ezerrel kell esetleg csökkenteni az év végi 92 ezres létszámhoz képest.