Erős hetet zártak az amerikai piacok

Vágólapra másolva!
Bár pénteken csak 0,5 százalékot hozott a New York-i tőzsde vezető ipari mutatója, a hét egészében 3,1 százalékkal gyarapodott a Dow Jones. Az elmúlt 4 hetet számítva pedig 1933 óta nem látott sikerszériát tud maga mögött az index.
Vágólapra másolva!

Hullámzó, de alapvetően nyugodt, jó hangulatú kereskedés után végül nyereséggel zárták a pénteki napot a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A Dow Jones ipari index (DJIA) pénteken 0,5 százalékos erősödésel fejezte be a kereskedést, a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index azonban 1,20, a Standard & Poor's pedig 1 százalékos nyereséggel zárt. A tech mutató egy hét alatt 5 százalékkal nőtt, az S & P's 500 pedig 3,3 százalékkal vastagodott.

Az év eddig eltelt időszakában a Standard & Poor's 500 index 6,7 százalékra mérsékelte veszteségeit, a Nasdaq peidg 2,8 százalékos erősödést mutatott. A Dow Jones az elmúlt 4 hétben 21 százalékos emelkedést hozott össze, amire 1933 óta nem volt példa.

Az optimista hangulatot csak átmenetileg befolyásolták a gyenge makroadatok: márciusban az Egyesült Államokban 25 év óta a legmagasabb, 8,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta, a szolgáltatási szektor pedig a múlt hónapban gyengébben teljesített mint februárban, a szektor beszerzési menedzsereinek véleményét kifejező index értéke 40,8 pontra esett márciusban az előző havi 41,6 pontról. Hatodik hónapja folyamatosan romlik a mutató, pedig az elemzők márciusra már javulást vártak (42 pontos indexértéket).

Bár ezek a negatív hírek egy ideig lefelé mozgatták az árfolyamokat, a nap végére a mutatók a pozitív tartományba kerültek annak köszönhetően, hogy a kanadai Research in Motion technológiai cég a vártnál jóval kedvezőbb eredményekről számolt be.