Olcsóbbak lehetnek a hitelek

Vágólapra másolva!
A londoni bankközi piacon immár a válság enyhülését árazzák. A dollár kölcsönzési díja, vagyis a londoni bankközi piacon dollárban folyósított 3 hónapos lejáratú hitelek kamatlába (Libor) 1,16 százalékra zuhant péntekre. Mindez nem feltétlenül jelentkezik azonnal a lakossági és a vállalati hitelezésben, de hosszabb távon - ha tartós a folyamat - olcsóbbak lehetnek ezek a hitelek is.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Libor 1,16 százalékos adatát a Brit Bankárok Szövetsége közölte. Mindez azt is jelenti, hogy a bankok szívesebben adnak kölcsön egymásnak, ami jelentős változás a tavaly szeptember 15. után kialakult viszonyokhoz képest. (Ekkor ment csődbe a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, az amerikai Lehman Brothers.)

A Libor hatodik napja esik, vagyis ezen a héten is minden nap csökkent a dollárkamatláb. Az elmúlt három héten összesen 16 bázisponttal lett alacsonyabb a Libor. A kamatláb csökkenése összefügg a sikeres G20-csúcstalálkozóval, azzal, hogy az IMF-et feltőkésítik a világ legnagyobb államai.

A júniusra várható Libor-ráta 0,85 százalékon áll, szeptemberre 0,80 százalék, jövő évre pedig 0,50 százalék a londoni bankközi kamatláb.