Húsexportőrré válna Oroszország

Vágólapra másolva!
Oroszország, az amerikai baromfi legnagyobb importőre a világon, két éven belül önellátóvá akar válni baromfi- és sertéshúsból, sőt, 2012-től már exportálhat is, mondta, mondta az orosz első miniszterelnök-helyettes, Viktor Zubkov pénteken egy termelői találkozón. Mint mondta, fel akarják futtatni a marhahústermelést is.
Vágólapra másolva!

Oroszországban az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtottak végre a húsiparban, hogy csökkentsék az importtól való függőséget.

Tavaly 6 millió tonna húst állítottak elő, és 9 milliót fogyasztottak, ez a világ teljes húsfogyasztásának 3,1 százaléka. Baromfihúsból 2,2 millió tonnát állítottak elő, és 1,2 millió tonnát importáltak. A sertéshústermelés 2 millió tonna volt, az import 770 ezer tonna, főleg Latin-Amerikából és az Európai Unióból.

Oroszország kvótarendszert alkalmaz a húsimportban. A baromfiimport kedvezményes vámú kvótáját idén 300 ezer tonnára csökkentették, 205-ben még 1,05 millió tonna volt.

Zubkov elmondta, hogy a kormány a következő négy évben 19 milliárd rubelt szán a szarvasmarha-tenyésztés bővítésének támogatására, ebből 4,5 milliárd rubelt már idén elköltenek. Ennek révén a marhahústermelés két éven belül 282 ezer tonnára növekedhet az idén várt 62 ezerről.