Megállt az olaj drágulása

Vágólapra másolva!
Enyhén csökkent a kőolaj ára pénteken New Yorkban, de kissé emelkedett Londonban. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 72 centtel 53,47 dollárra emelkedett májusra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára a nap végére mindössze 13 centtel csökkent, 52,51 dollárra.
Vágólapra másolva!

Itt olvashat a régiós valuták árfolyamairól

Itt olvashat az európai tőzsdei mozgásokról

A befektetők hangulatát elsősorban az befolyásolta, hogy az Egyesült Államokban 25 éves csúcsra emelkedett a munkanélküliség. A csökkenést viszont mérsékelte az a remény, hogy az amerikai gazdaság hamarosan túljuthat a mélyponton a G20 gazdaságélénkítő terveinek köszönhetően.

A piac igen biztatónak értékelte a Húszak (G20) csúcsértekezletének eredményeit is. A drágulást csak péntekre fékezte le az aktuális valóság, az, hogy a Nemzetközi Energiaügynökségnél (IEA) előre jelezték: a következő világfogyasztási becslésük ismét minden korábbi jóslatnál nagyobb visszaesést valószínűsít majd erre az évre.

Az IEA most még napi átlagban 84,4 millió hordóra jelzi a világ kőolajfogyasztását az idén, ez napi 1,25 millió hordóval, 1,5 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. Az IEA előző, februári előrejelzése csak napi 980 ezer hordós csökkenést valószínűsített idénre. A világ kőolajfogyasztása már tavaly is csökkent, napi 400 ezer hordóval, 0,4 százalékkal napi átlagban 85,7 millió hordóra, az IEA szerint.

Az amerikai energiaügyi minisztérium legutóbbi jóslata az idei kőolaj-világfogyasztásra napi átlagban 84,27 millió hordó. Ez napi 430 ezer hordóval kevesebb, mint amit februárban jósolt, és napi 1,38 millió hordóval kevesebb lenne a tavalyi világfogyasztásnál. Az amerikai energiaügyi minisztérium most hordónként 42 dollárra várja az amerikai referenciafajta (WTI) idei átlagárát, februárban még 43 dollárt jósolt.