Csak az új lakáshitelektől vonnák meg a kamattámogatást

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt tervezett intézkedései már 5,5-6 százalékos idei gazdasági visszaeséssel számolnak. A lakáshitelek kamattámogatásának változása nem visszamenőleges, az intézkedés csak július 1-jétől lép életbe.
Vágólapra másolva!

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az MTI megkeresésére a GDP-re vonatkozó számot nem kívánta megerősíteni, de azt mondta: valóban szükség lesz a korábban tervezett 3,5 százalékos recessziónál nagyobb visszaeséssel számolni.

Az államtitkár szerint az lenne a korrekt megoldás, ha az új kabinet az intézkedéseket követően megfontolná, hogy benyújtja a 2009-es költségvetés módosítását is. Ezt azzal indokolta, hogy célszerű lenne a lépéseket átvezetni a büdzsén. Keller László kiemelte, hogy a költségvetési törvény módosítására az államháztartási törvény szerint egyébként még nem lenne szükség.

Módosítani csak 5 százalékos eltérésnél kell

A szabályok szerint akkor kell a büdzsét módosítani, ha a három alrendszer - a költségvetés, a tb-alapok és az elkülönített pénzügyi alapok - együttes egyenlege nagyobb mértékben változik, mint az együttes kiadási összeg 2,5 százaléka. Ha ez a szám eléri az 5 százalékot, akkor kell pótköltségvetést benyújtani - mondta Keller.

Az államtitkár emlékeztetett, a 2009-es költségvetési törvényben a három központi alrendszer hiányát érintő változásnak el kellene érnie a 346,9 milliárd forintot ahhoz, hogy kötelező legyen a büdzsét módosítani; ha pedig ez a hiány meghaladná a 693,8 milliárd forintot akkor kellene pótköltségvetést benyújtani.

A hiánycél 2,6 százalékról 2,9 százalékra való módosítása 80 milliárd forintos eltérést jelentett, így a törvény szerint nem lenne szükség a költségvetés módosítására - közölte Keller László. További gazdasági visszaesés szerinte 200 milliárd forintos bevételkiesést is jelenthet, de ezt a kiadások csökkentésével lehet ellensúlyozni.

Csak az új lakáshiteleket nem támogatja az állam

A lakáshitel-kamattámogatás megvonása a korábban felvett hiteleknél nem szerepel a tervezett intézkedések között. Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt csütörtökön nyilvánosságra hozott elképzelései között szerepel a lakástámogatások, a szociálpolitikai kedvezmény és az állami kamattámogatás felfüggesztése július 1-től.

A jelenlegi elképzelések szerint, miután a támogatás visszamenőleges megvonása nagy valószínűséggel alkotmányellenes, így az csak az újonnan felvett lakáshitelekre vonatkozhat. A kamattámogatás éves terhe szakértők szerint tavaly 101 milliárd forint volt, az idén 107,6 milliárdra tervezték.

A szociálpolitikai kedvezményre, amelybe beletartozik az úgynevezett teljes és a félszocpol, 2008-ban 26 milliárd, illetve 9 milliárd forintot költött az állam, az idei prognózis 27, illetve 10 milliárd forint. A szociálpolitikai kedvezményeknél még a tervezés szintjén sem dőlt el, hogy azok teljesen megszűnjenek, vagy csak a feltételeiben történjen jelentős szigorítás.

A lakástámogatások éves terhét a két intézkedés együtt mintegy 15 milliárd forinttal csökkentheti az idén (fél év alatt), jövőre pedig már több mint 30 milliárd forinttal, miközben a hatás hosszabb távon megsokszorozódik.