Vágólapra másolva!
A DreamCom Kft. fellebbezéssel támadta meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Hivatala Általános Felügyeleti Igazgatóságának azt a határozatát, ami megszüntette a mobiltendert - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint ugyanis a kiírt pályázati eljárás   hivatalból nem szüntethető meg.
Vágólapra másolva!

A DreamCom úgy véli, hogy a hivatal a döntését jogszabálysértő módon hozta meg, az eljárás során sérült az iratbetekintési joga, és ezzel a védekezési, jogorvoslati joga is. A DreamCom Kft. szerint a fellebbezéssel megtámadott végzés semmis, mert azt nem az arra jogosult hozta meg.

Márton György, a NHH szóvivője ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta, a fellebbezés még nem érkezett meg a hatósághoz, de természetesen a másodfokon illetékes eldönti majd, hogy igaza van-e a társaságnak. Két másik pályázó, a Digi és Mobinet fellebbezése viszont már megérkezett a hatósághoz. Hozzátette: egy hivatalból indított eljárást meg lehet szüntetni végzéssel, amiről a Közigazgatási Hatósági Eljárásról szóló törvény rendelkezik.

A válság miatt hátrált meg az NHH

Az NHH március közepén jelentette be, hogy megszüntette a mobiltendert, s így Magyarországon egyelőre nem lesz negyedik mobilszolgáltató. Az akkori közlemény szerint azért szüntették meg a pályázatot, mert a kiírás óta megromlott hazai és nemzetközi gazdasági környezet miatt nem lehetett reális képet alkotni a pályázók által tett vállalások értékéről.

A negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárás megszüntetésének másik oka az volt, hogy a pályázók egy részének tulajdonosi szerkezete a többszöri hiánypótlás után sem vált átláthatóvá.

A pályázatot tavaly októberben írta ki az NHH. A kiírás alapján négy cég, a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., az Invitel Távközlési Zrt., és a Mobinet Távközlési Projekt Kft. pályázott. Az új szolgáltató alacsony belépési küszöb mellett léphetett volna piacra, az állam pedig a szolgáltatás későbbi sikeréből, az árbevétel arányában részesedett volna.

DreamCom: már novemberben is váláság volt

A DreamCom közleményében úgy fogalmaz: a hivatal végzésében írt összes körülmény, beleértve a gazdasági világválság közeledését és ennek Magyarországra gyakorolt esetleges hatásait, a pályázat kiírásakor is ismert volt. Így ha a körülmények ellenére írt ki olyan pályázatot, amelyről néhány hónappal később kijelentette, hogy a hatóság és a fogyasztók oldaláról kockázatot jelent, és ezért nem vállalható, akkor nem felelősségteljesen járt el.

Ezzel kapcsolatban Márton György kifejtette, hogy tavaly októberben, a pályázat kiírásakor még nem volt ismert a válság hatása és nagysága, s nem lehetett tudni azt sem, hogy milyen mértékben terjed el a világon.

A DreamCom Kft. közölte azt is, hogy jogi szakértőkkel konzultál a további igényérvényesítési lehetőségek tárgyában, mivel résztvevőként már eddig is tízmilliókat költött.

Márton György, az MTI-nek arra kérdésére, hogy folyik-e fegyelmi eljárás Debreczeni Sándor, az NHH tanácsának egyik tagja ellen, igennel válaszolt, ám ennél többet nem közölt. Így arra a kérdésre sem válaszolt, hogy van-e összefüggés a fegyelmi eljárás és a pályázat között.