Magyar Telekom: 74 forint osztalék

Vágólapra másolva!
 A Magyar Telekom Nyrt. 74 forint osztalékot fizet minden 100 forint névértékű törzsrészvény után az elmúlt év eredményéből - döntött a társaság közgyűlése csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az osztalékfizetés kezdőnapja május 7., míg az osztalékra jogosító részvény vásárlásának utolsó napja április 24. Az osztalékot átutalással, a vállalat megbízása alapján a Keler Zrt. fizeti. A mintegy 77,05 milliárd forintos osztalékfizetés után a fennmaradó, 21.573 millió forintot a közgyűlés döntése értelmében az eredménytartalékba helyezik.

A közgyűlés elfogadta a felügyelőbizottság és az audit bizottság jelentését: a Magyar Telekom Csoport a tavalyi évet a konszolidált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján elkészített mérleg szerint 1 168 856 millió forint mérlegfőösszeggel, és 105 593 millió forint adózott eredménnyel zárta, a kisebbségi részesedésekre jutó eredmény, azaz 12 585 millió forint levonása előtt. Az nyrt. a tavalyi évet a magyar számviteli szabályok (HAR) szerint 965.252 millió forint mérlegfőösszeggel, és 98.625 millió forint adózott eredménnyel zárta.

Negyven milliárd forint fejlestztésre

Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója beszámolójában elmondta, hogy 2009 és 2013 között 40 milliárd forintot költenek beruházásra az új generációs hozzáférés megteremtse érdekében. A társaság tavaly dolgozóinak 15 százalékától, mintegy 1800 alkalmazottól vált meg, míg az idén mintegy 300 dolgozót bocsát el. Az idén az ebből adódó megtakarítás éves szinten eléri az 1,8 milliárd forintot. A csoportnak 2008 végén 10.439 dolgozója volt.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az idén 1 százalékkal csökken a bevétel 2008-hoz képest a tervek szerint. Alapvetően azért, mert 2009-ben a recesszió hatásra a vásárlóerő várhatóan jelentősen visszaesik. A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 1-2 százalékkal esik vissza, míg beruházásra ugyanannyit költenek, mint tavaly.

Drágák-e a vizsgálatok?

A közgyűlésen az egyik kisrészvényes felvetette, hogy a Magyar Telekomnak a vizsgálatok eddig 16 milliárd forintjába kerültek. Megkérdezte, milyen valós szolgáltatásokat nyújtottak a kifizetett összegért. Felvetése szerint a tavalyi több mint 5 milliárdos kifizetés alapján az információi szerint 700 dolláros óradíj mögött mintegy 38 ezer munkaóra áll, ez pedig túl sok.

A társaság illetékese válaszában elmondta, eddig összesen 15,2 milliárd forintot fizettek ki mintegy 100 cégnek, például jogi irodáknak, és más cégeknek. A vizsgálatok 2006 február óta négy országban történnek, illetve folytak, Macedóniában, Montenegróban, Magyarországon és az Egyesült Államokban.

Egy másik kisrészvényes megkérdezte, hogy az idén körülbelül mennyibe kerül a vizsgálat, ám erre érdemi válasz nem érkezett.

Négy új igazgatósági tag

A közgyűlés, lemondások miatt, négy új igazgatósági tagot választott. Az új tagok: Guido Kerkhoff, Steffen Roehn, Wolfgang Hetlinger, Mechthilde Maier. A közgyűlés, szintén lemondások miatt, két új felügyelőbizottsági tagot is választott, Őz Éva dolgozói képviselőt és Martin Meffert.

A társaság könyvvizsgálójának a PricewaterhouseCoopers Kft.-t választották, legfeljebb 2010. május 31-ig, összesen nettó 89 millió forint, maximum plusz 5 százaléknyi összegért. A közgyűlésen a részvényesek 67,19 százaléka vett részt, azaz 699 645 315 darab szavazati jog jelent meg.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.