Vágólapra másolva!
Az OTP az eredetileg tervezettnél nagyobb leírást érvényesít 2008-ra a leánybankok goodwill értékvesztése miatt, a bankcsoport 2008. évi IFRS szerinti auditált konszolidált eredménye főként ezért, 241,1 milliárd forint lett, 62,4 milliárd forinttal kevesebb, mint a február 13-án publikált tájékoztatóban szereplő előzetes adat - közölte az OTP csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a szerb és az ukrán leánybanki befektetésre 2008-ban elszámolt auditált goodwill értékvesztés összesen 93,6 milliárd forint lett, 57,8 milliárd forinttal meghaladva az előzetes eredménykimutatásban elszámoltat.

Az eltérés abból adódik, hogy míg a tájékoztatóban szereplő adat a 2008. december végi várakozásokat tükröző cégértékelésen alapult, az év vége óta a pénzügyi válság tovább mélyült, és rontotta az érintett leányvállalatok kilátásait - fogalmaznak a közleményben.

A romló kilátások alapján az OTP vezetői alacsonyabb növekedési lehetőségekkel, és várhatóan magasabb kockázati- és finanszírozási költséggel számolnak, így a prognosztizált magasabb bevételi marzsok ellenére is csökkent e leánybankok cégértéke.

Ennek megfelelően az auditált konszolidált mérlegben a szerbiai leánybankra eső teljes goodwillt leírták, míg az ukrán bank esetében a goodwill nettó értéke 56,3 milliárd forintra csökkent.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a goodwill értékvesztés növekedésének nincs hatása a magyar számviteli szabályok szerint számított OTP Bank egyedi, valamint a nemzetközi számviteli szabályok szerint számított konszolidált szintű tőkemegfelelésre, mivel a goodwill mindenkori értéke a szavatoló tőkéből eleve levonásra kerül.

Az auditált és az előzetes pénzügyi beszámolók közötti további, kisebb mértékű eltéréseket indokoltak a céltartalékokhoz, a társasági adóhoz és az OTP Garancia Biztosító értékesítéséhez kapcsolódó módosítások - fogalmaz a közlemény, amelyben a bank a csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzé tett mérleg számait magyarázza.