Vágólapra másolva!
Csütörtökön megállapodtak a G20-csoport tagjai, hogy nem próbálják majd devizájuk gyengítésével javítani a versenyképességüket. A magyar devizahiteleseknek ez nem feltétlenül jó hír.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A londoni megállapodás szerint az államok nem élnek majd a kompetitív leértékelés eszközével, és stabil nemzetközi pénzügyi rendszer fenntartására törekednek.

A devizák leértékelése azért merülhet fel válságkezelő megoldásként, mert így javítani lehet az exportőrök és az importtal versenyző hazai vállalatok versenyképességét. A gond abból adódik, hogy ebben az esetben a partnerországok rosszul járhatnak, és így egy leértékelési ciklus indulhat el.

A leértékelés eszközével eddig Svájc és az Egyesült Királyság élt, de a japán illetékesek is utaltak erre a lehetőségre. A svájci jegybank ténylegesen be is avatkozott korábban a frank gyengítése érdekében, az angol jegybank pedig gyakorlatilag beindította a pénznyomdát, ami a font leértékelését okozta. Japán az utóbbi években ugyan nem avatkozott be a piaci folyamatokba, de korábban ez elfogadott eszköz volt a szigetországban - egyes szakemberek szerint azonban többek között a jen felértékelődése tehető felelőssé azért, hogy a tavalyi negyedik negyedévben 12,7 százalékkal csökkent a japán GDP.

A magyar devizahitelesek szempontjából nem feltétlenül jók a fenti hírek, a jenben és frankban eladósodottak eddig ugyanis bízhattak abban, hogy ha már a forint nem nagyon képes erősödni, akkor legalább a svájci és a japán hatóságok gyengítik az euróval és a dollárral, és így a forinttal szemben is a pénzüket. Ez pedig a törlesztőrészletek csökkenését hozhatta volna magával.