Vágólapra másolva!
Úgy döntött szerdán az Európai Bizottság, hogy nem bünteti meg a MasterCard céget a túlságosan magas bankközi jutalékok, azaz a tranzakciós alapdíjak miatt, miután a bankkártya-cég időközben a tarifák csökkentése mellett döntött.
Vágólapra másolva!

Brüsszel két évvel ezelőtt már figyelmeztette a MasterCardot, hogy megítélése szerint a jutalékok rendszere sérti az uniós szerződések versenykorlátozó üzleti gyakorlatra vonatkozó szabályait.

Neelie Kroes versenyügyi biztos mostani közleményéből azonban kiderül, hogy a cég most úgy döntött: a határokon átnyúló tranzakciókat érintő bankközi jutalékokat a jövőben új módszertan alapján határozza meg. Ennek eredményeként pedig "a jutalékok súlyozott átlaga jelentősen csökken majd ahhoz a szinthez képest, amelyről a bizottság megállapította, hogy sérti az uniós trösztellenes szabályokat" - fogalmazott Kroes.

Az új módszertan alapján számított jutalékok esetében a tranzakciós alapdíj hitelkártyák esetében nem fogja meghaladni a 0,3 százalékot, betéti kártyák esetében pedig a 0,2 százalékot. Az alapdíjat ugyanis a bankok még megtoldják saját illetékeikkel.

A MasterCard azt is vállalta továbbá, hogy a fizetésikártya-piac átláthatóságának növelése és a verseny fokozása érdekében júliustól új kártyarendszer-szabályokat léptet életbe.

Trösztellenes vizsgálatot folytat Brüsszel a Visa ellen is "a fizetésikártya-piacon tanúsított magatartása" miatt. Kroes most jelezte, hogy ez az eljárás még nem ért véget, és az uniós testület figyelemmel kíséri más piaci szereplők magatartását is "annak érdekében, hogy biztosítsa ezen a piacon a kereskedők és a fogyasztók számára kedvező hatású, hatékony verseny megvalósulását".