Több devizát hozott tavaly a turizmus

Vágólapra másolva!
Tavaly 18,9 százalékkal nőttek a turizmusból származó devizabevételek, így az egyenleg 4,6 százalékkal magasabb a 2007. évinél - közölte a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) a Magyar Nemzeti Bank által közzétett fizetési mérleg adatokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az MT Zrt. közleménye szerint kedvezően alakultak Magyarország számára a beutazó turizmusból származó bevételek, illetve a turizmus devizaegyenlege 2008 negyedik negyedévében, és az év egészét tekintve egyaránt.

A Magyarországra látogató külföldiek 2008 negyedik negyedévében euróban számítva 22,9 százalékkal költöttek többet magyarországi turisztikai szolgáltatásokra, aminek következtében 22,7 százalékkal javult a turizmus devizaegyenlege az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly összesen 4,1 milliárd eurót fordítottak a külföldiek turisztikai szolgáltatásokra. Az utolsó negyedév kiemelkedő eredményeinek köszönhetően az év egészét tekintve pozitívan alakult a turizmus devizaegyenlege is: 4,6 százalékkal haladta meg a 2007. évi egyenleget.

A közleményben megjegyzik: a Magyar Nemzeti Bank módszertana szerint a turisztikai devizabevételek, illetve -kiadások a nemzetközi személyszállítás költségét nem tartalmazzák.

A Magyar Nemzeti Bank és a Központi Statisztikai Hivatal 2008. szeptember 30-án 2004-ig visszamenőleg korrigálta a nemzeti számlákban és a fizetési mérlegben elszámolt áruforgalom, szolgáltatások, munkavállalói jövedelmek és a viszonzatlan folyó transzferek adatait.