Rendületlenül nő a magyar adósság

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a tavalyi negyedik negyedévben Magyarország nettó adósságállománya, amely az év végén meghaladta az 53 milliárd eurót.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét valamint a derivatívákat nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2008. december végén 54,0 milliárd euró volt, ami a bruttó hazai termék (GDP) arányában 51,2 százalékos értéket jelentett.

Egy évvel korábban a netó adósságállomány 40,421 milliárd euró volt, azaz egyetlen év alatt 33 százalékkal nőtt az adósság értéke. Tavaly év végén a magánszektor nettó adósságállománya 40,494 milliárd eurót tett ki, az államé pedig 13,480 milliárd euróra rúgott.

Az adósság emelkedésében a magánszektor játszotta a főszerepet, az állami adósság állománya ugyanis 3 miliárd euróval csökkent (csak a devizatartalékok csaknem 8 milliárd euróval nőttek).

A statisztika szerint sokba kerül Magyarországnak a magas adósságállomány. Az adóssághoz kapcsolódó jövedelmek szezonálisan kiigazított hiánya 962 millió euró volt a negyedik negyedévben, a nem adósság típusú jövedelmeken keletkezett hiány pedig 1,594 milliárd eurót tett ki.

A negyedik negyedévében a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megvalósuló tőkemozgások egyenlege összességében 448 millió euró forrásbeáramlást mutatott. Ebből a magyar befektetők külföldre irányuló, részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetésének értéke 665 millió eurót, a külföldi befektetők magyarországi tőkebefektetései 813 millió eurót tettek ki.

A magyarok külföldi befektetéseihez kapcsolódó újrabefektetett jövedelmek 175 millió euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetésein elszámolt újrabefektetett jövedelem 1816 millió euróval növelte a befektetések értékét. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél 1341 millió euró forráskiáramlás történt, ebből 128 millió euró volt a magyar befektetők külföldi részvényvásárlása és 1213 millió euró a külföldiek részvényeladása.

Az adóssággeneráló finanszírozás egyenlege a negyedik negyedévben 2441 millió euró volt, ebből a közvetlen tőkebefektetésekhez tartozó egyéb tőkemozgásoknál a magyar befektetők külföldi közvetlen tőkebefektetéseihez 373 millió beáramlás, a külföldiek magyarországi tőkebefektetéseihez pedig 667 millió euró forráskiáramlás kapcsolódott.

Tavaly december végén a jegybanki tartalékok értéke 24,0 milliárd euro volt.