Vágólapra másolva!
Április végéig a Wabard Biztosító két tulajdonosa, az Arden Holding Zrt., valamint a VKH Vagyonkezelő Zrt. 250-250 millió forinttal emeli a társaság szavatoló tőkéjét, ami így 1 milliárd 466 millió forintra nő - közölték a biztosító vezetői. Indoklásuk szerint a szavatoló tőke emelését a tervezettnél nagyobb forgalom tette szükségessé.
Vágólapra másolva!

Békesi László igazgatósági elnök elmondta: a múlt év őszén indult biztosító 50 ezer kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) szerződés megkötésével számolt indulásként, ehelyett 90 ezer lett a biztosított járművek száma, amely 4-5 százalékos piaci részesedést eredményezett. Ezzel a múlt év végén automatikusan 24 millió forint szavatoló tőke hiány alakult ki, amit a tulajdonosok idén februárban 46 millió forint alaptőke emeléssel megszüntettek.

Miután a biztosító áprilistól piacra lép a casco biztosításokkal és vagyonbiztosításokat is kínálni fog, ez év végéig további 481 millió forint szavatolótőke-emelés válik szükségessé, ennek biztosítását hozták előre most a tulajdonosok a félmilliárdos emeléssel. (A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is elfogadta a biztosító pénzügyi tervét, amelynek benyújtására felügyeleti határozat kötelezte a társaságot.)

Nagy Imre vezérigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy a biztosított 90 ezer járműből 70 ezer egyéni ügyfél tulajdonában van. A maradék 20 ezer jármű flottában üzemel, ebből 14-15 ezer a tehergépjármű. A magánszemélyek 93 százaléka 35 év feletti, a statisztikák szerint kevés kárt okozó személy, 20 százalékuk pedig közalkalmazott.

A Wabardhoz az első három hónapban 1250 kárbejelentés érkezett, ebből 300-at már ki is fizettek. A kárérték 70 millió forint.

A tájékoztatón a tulajdonosokat képviselő Wáberer György úgy vélte, hogy a Wabard Biztosító 3-5 év múlva termel profitot. Nagy Imre becslése szerint az idei évet 5 milliárd forint díjbevétel mellett "szolid negatív nullszaldóval" zárják.