Vágólapra másolva!
A kormányfőjelölttel kapcsolatos bizonytalanság mellett újabb negatív hírek jelennek meg Magyarországgal kapcsolatban. Keddre is jutott egy leminősítés: az S&P hétfői lépése után egy nappal a Moody's rontotta le Magyarországra vonatkozó osztályzatát.
Vágólapra másolva!

A Moody's hitelminősítő kedden az A3 kategóriáról Baa1-re csökkentette a magyar államkötvények osztályzatát, negatív kilátással. Hétfőn a Standard & Poor's hitelminősítő csökkentette BBB-ről BBB mínuszra Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának besorolását - ennél lejjeb már a spekulatív besorolás kezdődik.

A Moody's lépése nyomán nincs olyan hitelminősítő intézet, amelynél a hosszú lejáratú magyar adósság besorolása az A kategóriába tartozna. A Fitch BBB osztályzattal tartja nyilván hazánkat. A hitelminősítők elemzői pesszimisták, amit jelez, hogy valamennyi osztályzatra vonatkozik a további osztályzatrontást feltételező negatív kilátás.

Nem reagált érdemben a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése a keddi londoni kereskedésben a magyar adóskockázati besorolás rontására. A magyar CDS-jegyzés a hónap egészét tekintve még javult is. A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél az MTI kérdésére kedden elmondták: a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében, a leminősítés után 5,254 százalék volt a londoni kereskedésben középárfolyamon. A Moody's bejelentése előtt, a kereskedés korábbi szakaszaiban 5,235 százalék körül járt, az előző esti záróban pedig 5,228 százalék volt a magyar CDS-ügyletek árazása.

Az utóbbi hetek mélypontjairól lassú ütemben, főleg globális hatásokra emelkedik ezekben a napokban a magyar adósságtörlesztési biztosítás határidős piaci díja. A hetet 4,95 százalék körül szinteken kezdte, a múlt hetet 4,787 százalékon zárta a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama.

A különböző hitelminősítők kódrendszere*

Moody's

S&P

Fitch

Aaa

AAA

AAA

Aa1

AA+

AA+

Aa2

AA

AA

Aa3

AA-

AA-

A1

A+

A+

A2

A

A

A3

A-

A-

Baa1

BBB+

BBB+

Baa2

BBB

BBB

Baa3

BBB-

BBB-

Ba1

BB+

BB+

Ba2

BB

BB

Ba3

BB-

BB-

B1

B+

B+

B2

B

B

B3

B-

B-

Caa1

CCC+

CCC

Caa2

CCC

CC

Caa3

CCC-

C

Ca

R

DDD

C

SD

DD


Forrás: MNB, [origo]

* a színezett besorolások bóvlikategóriának minősülnek

Két további, az előzőeknél kisebb hitelminősítő - a Japan Credit Rating Agency és a Rating and Investment - az S&P-hez hasonlóan egyaránt BBB+ kategóriába sorolja Magyarországot, ugyancsak negatív kilátás mellett.

A tőzsde lényegében nem reagált a hírre, a BUX délután fél kettő körül 11 100 pont körül mozgott, közel 2 százalékos pluszban a 10 900 forint alatti nyitó értékhez képest.

A forint árfolyamát sem lökte a mélybe a Moody's döntése. A leminősítés után 308 forint körül jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, miközben délelőtt 310 forintnál is járt az árfolyam. Piaci hírek szerint a forint azért nem került lejtőre, mert a Moody's csak egy kategóriával sorolta lejjebb Magyarországot, miközben a korábbi piaci várakozások szerint akár két osztályzattal is lejjebb kerülhettünk volna.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a további leminősítés akkor kerülhető el, ha a befektetők kellően hatékonynak tartják az új kormány programját.

Már az elején gyengébb volt Magyarország

A Moody's a keddi osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében azt írta: a magyar gazdaság már a globális gazdasági válság kezdetekor gyengébb állapotban volt, mint a többi közép-európai társállamé.

A cég szerint a jelentős külső finanszírozási igények miatt Magyarország különösen ki van szolgáltatva a jelenlegi környezetnek, és korlátozott a pénzügypolitikai és a költségvetési mozgástér.

Ha a forint jelentősen tovább gyengülne, a magánszektor már komoly mérlegproblémáknak lenne kitéve, mivel mind a lakosság, mind az üzleti szféra nagy mennyiségű hitelt vett fel svájci frankban és euróban, emellett a banki portfoliók minősége is romlana, áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint Magyarország külső segítségre szorul finanszírozási szükségleteinek fedezéséhez, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Világbank 20 milliárd eurós védőhálója ugyanakkor enyhítette a finanszírozhatósággal kapcsolatos aggodalmakat.

Jelentős, de véges a védőprogram

A Standard & Poor's az előző napi magyar leminősítéshez fűzött elemzésben ugyanerről azt írta, hogy a pénzügyi védőprogram "jelentős, ugyanakkor véges" támogatást nyújt a kormányzati finanszírozásnak. Az S&P 6 százalékos idei és 1 százalékos jövő évi magyarországi gazdasági visszaesést jósolt; a Moody's keddi elemzésében nincs növekedési előrejelzés.

A Moody's közölte: akkor várható a magyar adósbesorolás újabb leminősítése, ha a gazdasági visszaesés miatt szerkezeti sérülések érnék Magyarország "gazdasági modelljét", és/vagy - a tartósan magas finanszírozási költségek miatt is - jelentősen tovább romlana a kormány pénzügyi ereje.

A hitelminősítő egy fokozattal, "Aa1"-ről "Aa2"-re csökkentette a Magyarországon működő vállalati adósokra külön megállapított kötvénybesorolási plafont, de ennek kilátása stabil. Az "Aaa" - vagyis a lehető legjobb - szinten megállapított forintkötvény-plafon nem változott.

Magyarországénál jobb Csehország, Szlovákia, Lengyelország besorolása a kelet-európai EU-térségben, viszont jelenleg két EU-tagállam, Románia és Lettország besorolása is a befektetésre ajánlott kategória alatt, a spekulatív "BB" sávban van, "BB plusz" osztályzattal a Standard & Poor's listáján. Romániát az S&P mellett a Fitch Ratings is ezen a spekulatív besorolási szinten tartja nyilván.

Románia az egyetlen EU-tagország, amelyre több hitelminősítő is befektetési szint alatti osztályzatot tart érvényben.