Az OTP 15 milliót ad montenegrói leányának

Vágólapra másolva!
OTP Bank tulajdonosi minőségében 15 millió eurós alárendelt kölcsöntőkét juttat montenegrói leánybankja, a Crnogorska komercijalna banka (CKB) részére - közölte az OTP kedden a CKB közgyűléséről kiadott közleményében. Az indoklás szerint "az OTP Bank elkötelezett az intenzíven fejlődő montenegrói piac, valamint a CKB további eredményes működése iránt".
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a CKB ügyfélhitelei euró alapúak, azaz a negatív globális gazdasági hatások mellett sem kell számolni leértékelésből adódó kockázatokkal. A bank mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése mintegy 34 százalékos a 11 szereplős montenegrói bankpiacon. Az OTP Bank 2006-ban vásárolta meg 104 millió euróért a magántulajdonú társaságot. Az OTP eddig két alkalommal összesen 52 millió eurós tőkeemelést hajtott végre a bankban. A tőkeemelésen felül összesen 200 millió euró finanszírozást biztosított, ami jelenleg is rendelkezésre áll, miközben a megtermelt profit is a CKB-nál maradt.

A magyar bankcsoport keddi visszaminősítéséhez fűzött indoklásában a Standard & Poor's azt írta: a lépés annak a valószínűségét tükrözi, hogy 2009-2010-ben "súlyos visszahatásai" lehetnek az OTP pénzügyi profiljára a gyorsuló gazdasági visszaesésnek, valamint a szektorszintű kockázatoknak Magyarországon és Kelet-Közép-Európa más térségeiben, ahol az OTP az elmúlt években komoly mértékben terjeszkedett. Az S&P szerint "nagyon valószínű", hogy az OTP eszközminősége és jövedelmezőségi mutatói "jelentősen" romlanak az elmúlt évek erős növekedése után.

A hitelminősítő úgy tartja, hogy a bank hitelkockázata emelkedett a kihelyezések gyors bővülése nyomán. A Standard & Poor's ezzel összefüggésben megemlíti a fedezettel nem bíró ügyfeleknek, valamint a kis- és közepes vállalatoknak kihelyezett "nagy mennyiségű" devizahitelt is, mint olyan kinnlevőséget, amelyet eddig még "nem tettek próbára hosszú ideig tartó nehéz körülmények".

A hitelminősítő az OTP osztályzatrontásához fűzött elemzésében megismétli az előző napi szuverén leminősítés indoklásában szereplő előrejelzését, amely szerint a magyar GDP-érték az idén 6 százalékkal csökken.

Az S&P szerint az OTP jelenlegi besorolása tükrözi a cég azon véleményét is, hogy bank idei éves eredménye valószínűleg "minimális" lesz. A cég hozzáteszi, hogy a nem teljesítő kinnlevőség-arány további emelkedésével számol. Az új osztályzatokon fennhagyott negatív kilátás a szuverén besorolás negatív kilátását tükrözi, valamint azt az aggályt, hogy az OTP pénzügyi profilja a most feltételezettnél is nagyobb mértékben romlik, ha a magyarországi és térségi visszaesés mélyebb és hosszabb lenne a jelenleg vártnál, áll a Standard & Poor's elemzésében.