Vágólapra másolva!
Az észt gazdaság a korábban vártnál nagyobb mértékben, várhatón 8,5 százalékkal fog zsugorodni az idén, ami szükségessé teszi az euró bevezetésével kapcsolatos tervek módosítását - közölték kedden a tallini pénzügyminisztériumban.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Korábban a tárca 3,5 százalékos visszaesésre számított a tavalyi 3,6 százalékos csökkenés után. Mindezt figyelembe véve a pénzügyminiszter szerint felül kell vizsgálni az euró bevezetésére vonatkozó terveket, és hosszú távon módosítani kell a költségvetési politikát is.

Az észt kormány korábban azt jelezte, hogy 2011-ben csatlakozik az euróövezethez, s az ehhez szükséges kritériumokat az idei év második felében teljesíti. Ezek közül a legnagyobb fejfájást az államháztartás hiányára vonatkozó 3 százalékos előírás okozza a kormánynak. Ennek a feltételnek a teljesítéséhez további költségvetési szigorításokra lehet szükség a februárban már elfogadott kiadáscsökkentés után.

A magas, 10 százalék körüli inflációt, ami 2007-ben megakadályozta az észt euróövezeti belépést, a pénzügyminisztérium szerint az idén sikerül éves átlagban 0,4 százalékra leszorítani a tavalyi 10,4 százalékról.