Vágólapra másolva!
Öt és fél éves mélypontra süllyedt az elmúlt héten a Berkshire Hathaway biztosító és holdingtársaság részvényének értéke - írja a MarketWatch. Mindez nem lenne meglepő a mostani pénzügyi válságban, amikor a legtöbb bank és hitelintézet, továbbá a biztosítók jelentős része mélypontra jutott, sőt, nem egy közülük csődbe is ment.
Vágólapra másolva!

A Berkshire mégis különleges helyzetben van, hiszen fő tulajdonosa és irányítója a világ (egyik) leggazdagabb embere, Warren Buffett. Az Omahai Bölcsnek, Omahai Orákulumnak is nevezett üzletember befektetéseit sokan próbálják utánozni, illetve sokan tekintik őt valódi pénzügyi gurunak.

Most azonban a Berkshire részvényesei aggódnak, hiszen a cég igencsak érintett a pénzügyi válságban, a holdingtársaság olyan cégek részvényeibe is befektetett, amelyek hatalmas veszteségeket szenvedtek az elmúlt időszakban.

34 százalékos esésben

A Wells Fargo, az American Express, az U.S. Bancorp és az M&T Bank papírjai átlagosan 34 százalékot estek a tőzsdén, így várhatóan résztulajdonosuk, a Berkshire negyedéves gyorsjelentése sem lesz egészen szívderítő.

A befektetési célpontok leértékelődése nem a profitot érinti majd előreláthatólag - hiszen ezek nagyrészt nem realizált veszteségek -, hanem a Berkshire könyv szerinti értékében lehetséges csökkenés, amire egyébként Buffett mindig is különleges figyelmet fordított. (Egészen pontosan arra figyelt, hogy ne csökkenjen cége könyv szerinti értéke.)

44 százalékos a Berkshire zuhanása

Egyelőre csak találgatások folynak arról, hogy mi lesz Warren Buffett hagyományos, a befektetőknek szóló levelében. A Berkshire gyorsjelentését, és a részvényeseket eligazító levelet szombaton publikálják Amerikában.

Annyi bizonyos, hogy a Berkshire értéke 44 százalékkal esett a tőzsdén az elmúlt évben, és a részvény öt és fél éves mélypontra került 73 500 dollárral e héten. Aztán némileg emelkedni kezdett, a pénteki legutolsó elérhető adatok szerint 78 600 dollárt ért a papír.

Utoljára hasonlóan nagy veszteségeket 2000 elején könyvelhettek el a Berkshire részvényesei, amikor úgy tűnt, hogy Buffett kimaradt a dotkom szektor, az internetes cégek felfutásából. Ám utóbb kiderült, hogy a lufi kipukkanása után a Berkshire megerősödve került ki a részvénypiaci felfordulásból.

Mindez nem mondható el a mostani válság kapcsán Buffett cégéről. Bár a multimilliárdos már egy 2005-ös CNBC-interjúban óvott egy lehetséges ingatlanpiaci lufitól, ám cége továbbra is nagy részvénypaketteket tartott meg az érintett pénzügyi cégekben, és általában véve is a pénzintézeti szektorban.