Vágólapra másolva!
Kulcsfontosságú megegyezést kötött a Royal Bank of Scotland az Egyesült Királyság kormányával: 25,5 milliárd fontot fog kapni a bank, hogy így biztosítsák 325 milliárd fontnyi állományát. Az új tőkeinjekcióval az RBS immár 95 százalékban állami tulajdonban van.
Vágólapra másolva!

Az RBS és a kormány azután egyezett meg, hogy a bank bejelentette az Egyesült Királyság történetének, egy cég által elért, minden idők legnagyobb éves veszteségét: 24,1 milliárd fontot. A Financial Times szerint a mostani döntés mintául szolgálhat majd a többi nagybanknak és jelentősen növelheti az adófizetők érintettségét a pénzügyi válsággal kapcsolatban.

Az angol napilap szerint olyan bankok számíthatnak még állami segítségre, mint a Lloyds Banking Group és a Barclays. Alistair Darling pénzügyminiszter ennek kapcsán kifejtette, hogy a banki letétek állami biztosításának lehetősége minden nagy pénzintézet előtt nyitva áll, és szerinte sokan élni is fognak a lehetőséggel. Egy állami kisegítés feltételei azonban bankonként változhatnak majd.

A jelenlegi lépést Vince Cable, a liberálisok költségvetési szóvivője, elhibázottnak minősítette, mivel túlzottan veszélyezteti az adófizetők pénzét. Ennek ellenére a döntés javította a bizalmat az RBS iránt, ugyanis részvényeinek árfolyamai emelkedtek.