Vágólapra másolva!
Míg a BorsodChem kaphat állami segítséget a munkahelyek megőrzése érdekében, addig a Diósgyőri Acélművek ilyen támogatásra nem számíthat - hangzott el a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta, hogy a BorsodChem számára nyújtott támogatáshoz kapcsolódó szerződéses kötelezettségek a vállalat és a kormány közötti megállapodás értelmében most átütemezésre kerülnek. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közreműködőként segíti a cég további fejlesztéseinek megvalósulását. A BorsodChem így megváltoztatta korábbi, a csoportos létszámleépítésre vonatkozó döntését.

A Diósgyőri Acélműveknél bejelentett csoportos létszámleépítéssel kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta: a kormány a bejelentéssel már csak a kész tényekkel szembesült. "Így a munkahelyek megőrzése érdekében a BorsodChem példájához hasonló segítségről nem lehet szó" - mondta Budai Bernadett. Magyarázatként hozzáfűzte: a diósgyőri vállalattal szemben a BorsodChem időben jelezte, hogy problémái vannak, másrészt pedig konkrét javaslatokkal és tervekkel kereste meg a kormányzatot.

Van igény a kormány segítségére

A Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ ülésén megtárgyalták a munkahelymegőrző pályázatok eddigi eredményeit is. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány február második felében három pályázati felhívást tett közzé. Ezek a foglalkoztatottság megőrzését, illetve a munkanélkülivé válók újbóli elhelyezkedését segítik elő - ismertette Budai Bernadett.

A legnagyobb igény a munkahelyek megőrzése érdekében igénybe vehető támogatások iránt mutatkozott. Eddig 215 pályázat érkezett be, a pályázatok feldolgozása folyamatos. Az eddig feldolgozott 135 pályázat 90 százaléka valamilyen módon a munkahely megőrzéséhez kért támogatást, elsősorban kis létszámú cégekről és jellemzően a kiskereskedelem és feldolgozóipar területéről van szó. A nagyobb vállalatok főként inkább a munkaidő csökkentéséhez kértek valamilyen mértékű támogatást.

Az eddig feldolgozott projektek forrásigénye mintegy 4,4 milliárd forint, összesen több mint 7000 munkavállalót érintenek. A pályázók többsége 12 hónapra kérte a támogatást, és vállalja a 24 hónapos továbbfoglalkoztatást is. Így ez idő alatt nem küldik el munkavállalóikat.