Három százalékkal kevesebb a beruházás

Vágólapra másolva!
Tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 3 százalékkal csökkent a bázishoz viszonyítva az előzetes adatok alapján, a negyedik negyedévben a beruházások 3,2 százalékkal estek vissza a bázishoz képest, míg előző negyedévhez viszonyítva, a szezonálisan kiigazított indexek alapján 0,1 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Éves szinten az építési beruházások 6,8 százalékkal estek vissza, míg a gép- és berendezés beruházások 2,7 százalékkal emelkedtek. A közlemény szerint tavaly folyó áron a beruházások teljesítményértéke 4791,5 milliárd forint volt, míg a negyedik negyedévben 1835,2 milliárd forintot költöttek beruházásra.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2008 III. negyedévében 2,3 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 1120 milliárd forint volt a tavalyi III. negyedévben. A nemzetgazdasági beruházások volumene 2007 IV. negyedévében 2,4 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakának szintjéhez képest.

Tavalyelőtt, 2007-ben, a negyedik negyedévben, folyó áron a beruházások teljesítményértéke 1811,4 milliárd forintot tett ki, míg az év egészében összesen 4788 milliárd forintot költöttek beruházásra, így azok volumene 0,3 százalékkal nőtt.

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások csökkenésén belül a nagyobb súlyt képviselő szállítás, raktározás, posta és távközlésben 6 százalékkal maradtak el a beruházások a KSH adatai szerint. A visszaesés főleg a 2008 első negyedévi autópálya-építés és egyéb útépítések csökkenésével függ össze, amelyben az egy évvel korábbi igen magas bázis is szerepet játszott.

A feldolgozóipar beruházásai 3,6 százalékkal estek vissza: a legnagyobb mértékben a gumitermék-, az élelmiszer-, az ital-, a dohány- és a járműgyártás beruházásai maradtak el az előző évitől. A legnagyobb súlyt képviselő - a lakásberuházásokat is tartalmazó - ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban 1,5 százalékkal mérséklődtek a beruházások.

A közepes és kis súlyú nemzetgazdasági ágak közül 47,6-13,8 százalékos visszaesés volt a bányászat, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, az egyéb közösségi és személyi szolgáltatás, valamint az oktatás nemzetgazdasági ágakban volt.

A KSH szerint a korábbi csökkenő tendenciával szemben a mezőgazdaságban 24,4 százalékkal növekedtek a beruházások. A kereskedelem, javítás ágban 7,3 százalékkal emelkedett a beruházások volumene, amin belül a nagy áruházláncok beruházásai voltak jelentősek.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 10,9 százalékos növekedéséhez a kisebb szállodák épületeinek felújítása, bővítése járult hozzá a KSH szerint. A beruházások tavalyi IV. negyedévi csökkenésén belül a gép- és berendezés beruházások 5,8 százalékkal estek vissza, míg az építési beruházások 0,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Mintegy 2 százalékos csökkenést figyelt meg a KSH a nagy súlyt képviselő ágazatok közül az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, a feldolgozóipar, valamint a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágakban.

A közepes és kis súlyú nemzetgazdasági ágak közül 25-7,6 százalékos csökkenés volt a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, az oktatás, az egészségügyi, szociális ellátás, továbbá az egyéb közösségi, személyi szolgáltatásban. A mezőgazdasági beruházások volumene 21,7 százalékkal emelkedett, ami a beruházásokat elősegítő támogatások növekvő mértékével magyarázható a hivatal szerint.