Vágólapra másolva!
Szlovákiában az állam támogatni fogja az új személygépkocsik vásárlását - jelentette be Robert Fico, szlovák kormányfő a gazdasági válságtanács ülése után csütörtökön este Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

A válságtanács ajánlatát még a kormánynak is jóvá kell hagynia, de helyi megfigyelők szerint ez már gyakorlatilag formalitásnak tekinthető, mert a válságtanácsban is többsége van a kormány képviselőinek.

Fico szerint végleges döntés az ügyben még nincs. A kormány két javaslatot fog mérlegelni, az egyik szerint 1500, míg a másik szerint 2000 eurót kapna az új személygépkocsi vevője. Azt is mérlegelik, hogy a segítségnyújtásba esetleg autógyártó cégek is bekapcsolódhatnának.ű

A támogatást az elképzelés első változata szerint azok kaphatnák meg, akik Szlovákiában bejegyzett legalább tíz éves kocsijukat lecserélik és hivatalosan leadják a roncstelepen. Az anyagi segítséget a 15 ezer eurónál olcsóbb új gépkocsik vásárlásánál lehetne igényelni.

A kormány a miniszterelnök szerint a legközelebbi ülésén 33 millió eurót hagy jóvá a támogatásokra. Ezeket addig folyósítanák, amíg a pénz el nem fogy. Ezt követően új döntés születne az ügyben.

A szlovák autóipari szövetség támogatásáról biztosította az ügyben a kormányt. Szlovákia Közép-Európa legnagyobb autógyártói közé tartozik. Az országban a Volkswagen, a Skoda és Kia autógyárak működtetnek nagy szerelőüzemeket. Ezek a mostani gazdasági válság következtében korlátozták termelésüket.