A gazdagokat adóztatná Obama

Vágólapra másolva!
Obama a magas jövedelműek adóinak emelését tűzte ki célul, amire 16 éve nem volt példa az Egyesült Államokban. Ez a George W. Bush által követett politikának abszolút elutasítása, mivel ő következetesen csökkentette a gazdagok adóterheit. Obama az adóemelésből származó bevételeket a most bevezetni kívánt egészségügyi reform finanszírozására fordítaná.
Vágólapra másolva!

Barack Obama összesen 634 millió dollárt szeretne költeni az amerikai egészségügyi rendszerre, amelynek felét a Medicare - az idősek számára fenntartott társadalombiztosítási program - átalakításából, másik felét pedig az adórendszer átalakításából fedeznék. Az adókedvezmények csökkentése az évi 250 000 dollárnál többet kereső párokat érintené, ami az előrejelzések szerint 318 milliárd dollár többletet hozna 10 év alatt - írja a Bloomberg.

Obama az egészségügyi rendszert minden amerikai állampolgárra szeretné kiterjeszteni, és kongresszusi beszédében elmondta, nem engedi, hogy a fuldokló gazdaság és az egyre duzzadó költségvetési hiány lelassítsa a terveit. Elemzők szerint azonban ez a 634 milliárd dollár sem elég egy teljes körű reformhoz végrehajtásához. Gail Wilensky, egy korábban a Medicare programban dolgozó szakértő szerint 1,5 billió dollárra lenne szükség, hogy a rendszert valójában rendbe lehessen hozni.

Az amerikai költségvetés hiánya az idén a hazai össztermék (GDP) 12,3 százalékára, várhatóan 1,75 billió dolláros új rekordra nő - derült ki kormányzati tisztségviselők nyilatkozataiból Washingtonban. Az előző rekord hiány, 455 milliárd dollár tavaly, vagyis a szeptemberrel zárult előző költségvetési évben volt - emlékeztetett a Reuters hírügynökség.

Idén a hiány elsősorban a kormány gazdaságélénkítő és bankmentő intézkedéseinek költsége miatt nő ugrásszerűen. A kormány programja szerint 2013-ra 533 milliárd dollárra, az akkorra elképzelt GDP 3 százalékára kellene csökkenteni a hiányt.