Vágólapra másolva!
Csaknem ötvenszeres emelkedéssel 300 milliárd dollár közelébe, rekordszintre nőtt tavaly a globális vállalati szektor adósságállományán belül a nem teljesítővé vált kötelezettségek értéke, áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban kiadott éves összesítésében, amely szerint a súlyosan recessziós környezetben a nem fizető vállalatok aránya az idén megdöntheti az 1933-ban mért eddigi rekordot.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő 2008-ról szóló, 55 oldalas globális jelentésében azt írta: az általa adóskockázati besorolással ellátott vállalatok közül tavaly 101 vált nem fizetővé, és a törlesztési leállások összesen 281,2 milliárd dollárnyi cégadósságot érintettek. A Moody's szerint a helyzet romlásának ütemét mutatja, hogy 2007-ben mindössze 18 cég vált nem fizetővé; ezek összadóssága alig 6,1 milliárd dollár volt.

A tavaly fizetésképtelenséget bejelentő cégek közül túlsúlyban voltak az amerikaiak: a 101-ből 84 működött Észak-Amerikában és csak 12 Európában. Az érintett adósságértékből 226,2 milliárd dollár volt amerikai cégeké, 53,4 milliárd dollár az európaiaké, áll a hitelminősítő összesítésében.

Megnégyszerződhet a nemfizetők száma

A befektetési szint alatti, spekulatív besorolási kategóriában - amelynek törlesztési teljesítményét a hitelminősítői gyakorlatban irányadónak tekintik, mivel a befektetői sávban alig fordul elő törlesztési leállás - a nem fizetővé vált cégadósok aránya 2008 végén 4,1 százalék volt, több mint a négyszerese az előző év végén mért 0,9 százaléknak.

A Moody's előrejelzési modellje azt valószínűsíti, hogy a spekulatív besorolású cégadósi körben a nem fizetővé válók aránya újabb négyszereződéssel 16,4 százalékon tetőzik az idei harmadik negyedévben, várhatóan novemberben. Ha ez bekövetkezik, azzal megdőlne a nagy depresszió idején, 1933-ban mért 15,4 százalékos eddigi rekord, áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében.

Csaknem ezer céget minősített le a Moody's

A recesszió alaposan meglátszik a fel- és a leminősítések arányán: a Moody's tavaly összesen 992 cégadós besorolását rontotta és csak 268-ét javította. A fel- és a leminősítések rátája - a két szám hányadosa - így 0,3 alá süllyedt az előző évi 2,0-ről, vagyis 2007-ben a felminősítések száma még kétszeresen meghaladta a leminősítésekét.A ráta 39 éve nem látott mértékben zuhant 2008-ban, áll a Moody's csütörtöki elemzésében.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings e héten Londonban kiadott összesítésében azt írta: a cég tavaly a piacon lévő teljes amerikai vállalati kötvényállomány 24 százalékának besorolását rontotta. Ez 891,9 milliárd dollárnyi cégkötvény leminősítését jelenti. Ebből a tavalyi negyedik negyedévre 391,5 milliárd dollárnyi amerikai vállalati kötvényadósság visszaminősítése jutott, ami a teljes piaci érték 10,6 százaléka volt, áll a Fitch londoni ismertetésében.