Az Air France beszállna a cseh CSA-ba

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A francia-holland Air France-KLM érdeklődik a cseh CSA légitársaság megvásárlása iránt, mert ezzel nagyobb részesedést szerezhetne a kelet-európai légiforgalomban. A privatizációs pályázatra március 23-ig kell benyújtani az ajánlatot. A cég szóvivője szerint még nem döntöttek, indulnak-e a pályázaton. Előzőleg a francia La Tribune úgy értesült, hogy a légitársaság 200 millió eurót fizetne a CSA-ért.

Az orosz Aeroflot már többször is megerősítette érdeklődését a cseh légitársaság iránt, de egyelőre nem sikerült partnert találnia, akivel közösen pályázhatna. A kiírás szerint a többségi tulajdonosnak unióbeli cégnek kell lennie. Az új tulajdonos a CSA 92 százalékos részvénycsomagját szerezheti meg, a kormány az eladásból 3,5-5 milliárd korona bevételt remél.

A cseh pénzügyminiszter-helyettes szerint az érdeklődők között van az Odien pénzügyi befektetői csoport - amely a Cedok utazási iroda tulajdonosa -, a cseh Travel Service chartertársaság, több nyugat-európai és távol-keleti légicég. Az Air France-KLM legutóbb az új Alitaliában szerzett 25 százalékos részesedést, és korábban érdeklődését fejezte ki az osztrák AUA iránt is.