Vágólapra másolva!
Az amerikai General Motors járműipari óriáskonszern a 2008-as évet csaknem 31 milliárd dolláros adózott veszteséggel zárta - közölte előzetes adatként a gyártó. Ez elmarad a 2007-es év 47 milliárd dolláros veszteségétől, viszont valamivel nagyobb, mint amire az elemzők számítottak.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett rendkívüli tételek figyelembevétele nélkül a tavalyi veszteség 16,8 milliárd dollárnak felelne meg, a General Motors azonban egyelőre nem közölte, melyek voltak a nevezett tételek.

A vállalatnak különösen a tavalyi negyedik negyedév sikerült rosszul, mert ekkor képződött 9,6 milliárd dollárnyi a veszteségből, ami a rendkívüli tételek nélkül számolva is 5,9 milliárd dollár volt.

A vállalat árbevétele tavaly 3,6 milliárd dollárral elmaradt a tervezettől és 149 milliárd dollár lett.

Az éves veszteség gyakorlatilag megfelel a vállalat által kért amerikai kormányzati segítség teljes összegének. Elmaradása esetére a General Motors fizetésképtelensége rémét festette a falra, bár a közelmúltban még elvetette a csőd lehetőségét. Eddig közel 50 ezer embere elbocsátásának tervét jelentette be. Tavaly 245 ezer alkalmazottja volt.