Vágólapra másolva!
Az üzleti és a fogyasztói bizalom soha nem látott mélypontra esett februárban - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

A felmérés azt jelzi, hogy a gazdaság szereplői és a háztartások még soha nem ítélték meg ennyire borúlátóan a helyzetet az első felmérés elészítése, azaz 1985 januárja óta.

Valamennyi ágazatban, de legfőképpen az iparban erőteljes a bizalomvesztés. Az ipari vállalatok és a szolgáltató cégek egyaránt a foglalkoztatottak számának csökkentését tervezik, a háztartások pedig a korábbiaknál sokkal inkább aggódnak a munkahelyek megszűnése miatt.

Az általános - üzleti és fogyasztói bizalmat együttesen jelző - index 65,4 pontra esett februárra a januári 67,2 pontról az eurózónában, a 27-tagú Európai Unióban pedig 61 pontra a januári 63,2 pontról. (Az index az eurózóna és az EU esetében is 116,9, illetve 116,0 ponttal 2000 májusában állt a legmagasabb szintjén).

Az adatok egyre súlyosabb recesszióra utalnak, ami kamatmérséklésre késztetheti az Európai Központi Bankot (EKB) - értékelik a szakértők, akik két, bizalomra okot adó jelre felhívták a figyelmet Az egyik az, hogy a háztartások inflációs várakozása alacsony szinten van és tovább esett, ami döntésre bátoríthatja az EKB-t. A másik, hogy a hangulatromlás üteme februárban már nem volt olyan gyors, mint a múlt év végén.