CIA: a válság nagyobb baj a terrorizmusnál

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök ezentúl a globális gazdaság helyzetéről, a válságjelenségekről és azoknak az Egyesült Államokra gyakorolt hatásáról is hírszerzési jelentést olvas reggelente - számolt be a csütörtöki sajtó.
Vágólapra másolva!

A gazdasági jelentést - akárcsak a hagyományos, szigorúan titkos biztonsági összefoglalót - a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) állítja össze Barack Obama részére.

Az első úgynevezett gazdasági hírszerzési jelentést szerdán kapta meg az elnök - közölte Leon Panetta CIA-igazgató. Mint elmondta, a jelentés áttekintést nyújt a legfrissebb gazdasági fejleményekről, hogy "ne érjenek bennünket gazdasági vonzatú meglepetések".

A szerdai CIA-jelentés például azt emelte ki, hogy Argentínát, Ecuadort és Venezuelát különösen mértékben sújtja a globális pénzügyi válság, amelynek hatásai destabilizálhatják a három országot.

Panetta azt mondta, hogy a globális gazdasági válság Amerika számára a nemzetbiztonsági fenyegetés kategóriájába esik. A CIA korábbi közlése szerint a világon a kormányok nagyjából egynegyedének a helyzete ingott meg a gazdasági válság miatt.

Az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató irodájának friss értékelése szerint most már nem a terrorizmus, hanem a gazdasági krízis a legnagyobb nemzetbiztonsági veszély Amerikára nézve.