Parlament elé kerülhet az ingatlanalap-ügy

Vágólapra másolva!
Varga Mihály, a parlament költségvetési bizottságának elnöke kezdeményezte, hogy a testület március 11-ei ülésén foglalkozzon a "befagyott" ingatlanalapok ügyével; erről maga a testület fideszes vezetője beszélt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elkezdett egy munkát, és szeretnénk eljutni arra a pontra, hogy konkrét javaslatok is elkészüljenek azzal kapcsolatban, "hogyan lehet kezelni az ingatlanalapok ma befagyott rendszerét" - mondta Varga Mihály. A "befagyott" ingatlanalapokban több százezer ember pénze van, amihez csak több hónapos határidővel tudnak hozzájutni.

A bizottság ülésére meghívják a Pénzügyminisztérium, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ), valamint a Banki Károsultak Önvédelmi Szövetsége képviselőit.

Olyan vitát szeretnénk, ami ennek a területnek a problémáit megpróbálja kezelni - mondta Varga Mihály, majd indoklásként hozzátette: úgy tűnik, hogy a kormányon kívül mindenki keresi a válság megoldásának konkrét lehetőségeit.

A PSZÁF tavaly november 10-től tíz munkanapra függesztette fel a nyíltvégű ingatlanalapok és ingatlanalapok alapjai befektetési jegyeinek forgalmazását. Az indoklás az volt, hogy az ingatlanalapokból októberben 112 milliárd forintot vontak ki a befektetők, így ezeknek az alapoknak a vagyona egy hónap alatt 20,8 százalékkal csökkent. Az alapok vagyona október végén 433 milliárd forint volt, míg egy hónappal korábban 547 milliárd forintot tett ki.

A PSZÁF-nak - a felfüggesztés ideje alatt - az ingatlanalapok 95 százalékával sikerült megállapodni a jegyek forgalmazásának újrakezdéséről, mivel az érintett alapok döntő része megváltoztatta a forgalmazási szabályzatát. Eszerint a befektetési jegyek visszaváltási ideje "T+90" napra változott. Ez azt jelenti, hogy a "T" napon leadott megbízásokat az adott napot követő 90. forgalmazási napon számolják el, mégpedig ez utóbbi napon érvényes árfolyamon.