Veres: Szűkíteni kell az adókedvezményeket

Vágólapra másolva!
Adókedvezvmények szűkítése, az árkiegészítő támogatások visszaszorítása, a béren kívüli juttatások rendszerének felülvizsgálata - mindez szerepel a kormány terveiben. Arra nem számíthatunk, hogy a kedvünkért lazítanak az euróövezethez való csatlakozás feltételein.
Vágólapra másolva!

Elkerülhetetlennek nevezte a pénzügyminiszter az adókedvezmények jelentős mértékű szűkítését a K&H Bank konferenciáján szerdán Budapesten. Csak kétféle adókedvezményt kíván megtartani a kormány: a 3 és több gyermekesekét, valamint a hosszú távú megtakarításokét, de ezeket is egy egységes rendszeren belül.

Veres János kifejtette: "Nincs más lehetőség, csak gyökeresen megváltoztatni a kedvezmények mértékét", ellenkező esetben az erre eddig fordított 215 milliárd forintból nem lehet a tehercsökkentési kiadásokat finanszírozni.

A béren kívüli juttatások jelenlegi rendszerét igazságtalannak nevezve azt mondta, itt méltányos és mértéktartó változtatásra van szükség. Azzal számol a pénzügyi tárca, hogy a teher megoszlik majd a címzettek és a költségvetés között. A jelenlegi, "megkülönböztető" rendszer véleménye szerint nem tartható fenn, "van olyan munkáltató, ahol csak 6 ezer forintot, van, ahol ennek százszorosát fordítják erre a célra".

A lényeg a bizalom

Veres János az államadósságról hangsúlyozta: a 2009-ben lejáró és megújítandó adósságra a szükséges forrás "rendelkezésre fog állni". Az idei mintegy 30 milliárd euróból 3 milliárd az állam kötelezettsége, a többi a vállalatoké és a háztartásoké.

Hozzátette, a pénzügyi rendszer stabil, az ország a következő években is képes kötelezettségeit teljesíteni. Az országgal szembeni bizalom megléte továbbra is kiemelkedő jelentőségű, ezért is kell csökkenteni a kiadásokat és a GDP 3 százaléka alatt tartani az államháztartás hiányát - mondta.

A miniszter ismertette: eddig több mint 800 milliárd forintos kiadáscsökkentésről hozott döntést a kormány, ez a GDP 3 százalékának felel meg. További 600 milliárd forintot jelentenek az áthúzódó hatások, az intézkedések jelentős többsége strukturális, és csak kisebb részük egyszeri hatású.

Kisebb gázártámogatás

A pénzügyminiszter példaként említette az árkiegészítések csökkentését, ezen belül a gázár-támogatás mérséklését a harmadik negyedévtől, összefüggésben a gáz árának esésével. Változtatni kell a gyógyszer- és a lakástámogatási rendszeren is - tette hozzá.

A pénzügyminiszter a gyorsított eurócsatlakozás lehetőségéről elmondta: az államháztartás hiányára és a csökkenő államadósságra vonatkozó feltételeket Magyarország az idén teljesíti, az infláció és a kamatpálya alakulása azonban bizonytalan.

Nincs szó a csatlakozási feltételek lazításáról, legfeljebb az euró előszobájának tartott ERM 2 árfolyamrendszerben eltöltendő idő lerövidítéséről, de erre sincs ígéret - hangsúlyozta végezetül Veres János.

Beruházások: brutális visszaesés

Király Júlia, a jegybank alelnöke a konferencián azt mondta, az MNB az idén a beruházások 7 százalékos visszaesésére számít, ezen belül a lakossági beruházások 5 százalékkal csökkenhetnek 2008-hoz képest. A külső források szűkössége miatt azonban elkerülhetetlen a fizetési mérleg korrekciója, többletforrás pedig csak a megtakarítások növekedése, a beruházások csökkenése mellett érhető el.

Az alelnök megerősítette azt is: bár a reálgazdasági és inflációs kilátások laza monetáris kondíciót indokolnának, az ország finanszírozási kockázata ezt nem teszi lehetővé. A magyarországi bankrendszer továbbra is stabil, a portfólió romlása a kezelhető mértéken belül marad - fűzte hozzá.

A Pénzügyminisztérium prognózisát reálisnak tartja az MNB, az államháztartás hiánya 3 százalék alá kerül 2009-ben, de úgy vélik, további intézkedések szükségesek 2010-ben. Így az egyensúly javul, az ország finanszírozható és hiteles marad - mondta Király Júlia.