Durván landolt az OTP, ötéves mélyponton a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 430 pontos, 4,2 százalékos csökkenéssel, 9887 ponton zárt szerdán. Ez, a tízezer pont alatti zárás ötéves mélypontot jelent.  
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 16,8 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények nagyot zuhantak az előző napi záráshoz képest. A BUX legutoljára 2004. február 24-én zárt 10 ezer pont alatt, az 1420 forintos napi minimum szintet is elérő OTP-papírok pedig nyolc éve, 2001 októberében jártak hasonlóan alacsony árfolyamon.

7 százalékos OTP-zuhanás

Az irányadó index jelentős veszteségében az OTP játszotta a főszerepet, a bankpapír 6,6 százalékkal többéves mélypontra, 1515 forintra zuhant. A Mol 3,2 százalékkal 9000 forintig esett, a Magyar Telekom 4,7 százalékkal 530 forintra gyengült, a Richter pedig 3,8 százalékot veszített értékéből, így 22 800 forinton zárt.

Kuti Ákos, a Cashline elemzője az [origo]-nak elmondta: a tőzsdék nemzetközi szinten is igencsak pesszimista hangulatban voltak, részben ezzel magyarázható, hogy a reggel még 1700 forint körül forgó OTP papírok délután 1500 forint alatt is jártak délután.

Több bejelentés is volt nap közben

Aztán egy kicsit megint emelkedett az árfolyam, amelyet több bejelentés is befolyásolhatott nap közben. Így a japán befektetési bank Nomura 4600 forintos célárat adott meg az OTP-papírokra, a Bank of America viszont teljesen másik irányt határozott meg, 1222 forintos célárat mondott a legnagyobb magyar bank papírjaira.

Nem hatott kedvezően az OTP-re a gyenge amerikai nyitás délután, és az sem, hogy a német DAX is újabb mélységekben jár. Szintén negatív volt Ukrajna délutáni leminősítése, bár a hitelminősítők sokszor csak kullognak az események után. A Moody's mindenesetre az OTP ukrán leányát is negatív figyelőlistára tette megint, 21 másik ukrán bank, köztük a Raiffeisen leányával együtt.

Ketten adtak el OTP-t

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: a kereskedés elején még némi pozitív korrekcióra lehetett számítani a nemzetközi hangulatból ítélve, ám a "szép nyitás után megmagyarázhatatlanul katasztrofális zuhanás következett a budapesti tőzsdén". Délutánra teljesen elfogytak a vevők a magyar börzéről, így az a nyugat-európai és régiós piacoknál is előbb fordult jelentős negatív tartományba.

Az OTP-t szerdán két nagy eladó "öntötte" a piacra, így a bankpapírok átlagosnak mondható forgalom mellett is nagyot tudtak esni a "befektetők által jelenleg gyűlölt piacon" - fejtette ki az Erste üzletkötője. Délután az OTP esése meghaladta a 10 százalékot, ezért a kereskedését szüneteltetni kellett.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője megerősítette, hogy szerdán szinte csak eladók jelentkeztek a BÉT-en, így fordulhatott elő, hogy míg a lengyel tőzsde 3 százalékos pluszban volt, addig a magyar index negatívba fordult. A Raiffeisen szakértője ugyanakkor megjegyezte: a magyar értékpiac napi alulteljesítéséből nem feltétlenül kell hosszú távú következtetéseket levonni, mivel korábban arra is volt már példa, hogy csak a BUX tartotta magát pozitív tartományban a nemzetközi negatív hangulatban.