Veres: Az EU változtathat az eurócsatlakozáson

Vágólapra másolva!
Nem zárható ki, hogy az EU változtat az eddigi eurócsatlakozási gyakorlatán Veres János szerint. A pénzügyminiszter az MTV Az Este című műsorában kedden úgy vélte: ez nem a feltételek lazítását jelenti, de nem zárható ki, hogy az EU a jelenleginél rugalmasabban kezelje az ERM-II árfolyamrendszerben eltöltendő időre vonatkozó előírást.
Vágólapra másolva!

Ha Magyarország 2009 végére teljesíti a maastrichti feltételeket, ehhez képest két év múlva bevezethető az euró, ugyanakkor elképzelhető, hogy a válság miatt az EU változtat a gyakorlatán - mondta. Erre vonatkozó ígéret ugyan nem hangzott el, de sok ország vetette már fel ennek szükségességét - tette hozzá.

Veres János úgy vélte: ha a válság mélyül, az EU tagországaiban lesz olyan törekvés, hogy a közös valuta jelentette védőernyőt a többi uniós tagországra is minél hamarabb kiterjesszék.

A Reformszövetség javaslataira vonatkozó kérdésre a pénzügyminiszter azt mondta: az több lényeges ponton is találkozik a kormány elképzeléseivel, nagy az átfedés. Hozzátette ugyanakkor: úgy látják, hogy a Reformszövetség kiadáscsökkentő javaslatainak belső tartalma nem teljesen megalapozott, de a következő napokban megkezdik az egyeztetéseket a vitatott kérdésekről.