Néhányan rángatják a forintot kora reggel óta

Vágólapra másolva!
Nincs jól látható tendencia kora reggel óta a forintpiacon. Az ügyletekből jól látszik, hogy kevés tranzakció történik, ugyanakkor ide-oda rángatják a forintot a spekulánsok.
Vágólapra másolva!

A forint az euróhoz képest a 296-299 forintos sávban mozog, azaz kedden 300 forint alatt maradt egyelőre, fél tízig. A dollár 232-236 forintot ér, az éppen uralkodó hangulatnak megfelelően.

A magyar pénz hétfőn 304 forint/euróról erősen nyert, a 292-es értéket is megközelítette, majd hétfőn késő délután gyengülni kezdett 297-298 felé tartva. Az elmúlt héten még a 310-es értéket is majdnem elérte a forint, de a lengyel zloty védelmében beavatkozó Varsó miatt a térség devizái ezután erősödni kezdtek.

Régiónk jegybankjai egyes hírek szerint együttműködnek, legalábbis egyeztetik nyilatkozataikat, az úgynevezett verbális intervencióra közösen készülnek tehát. A román, a cseh, a lengyel és a magyar jegybank hétfői együttes fellépése Kolba Miklós, az ING devizatradere szerint egy kicsit hozzájárulhat ahhoz, hogy a nagyobb ívben gyengülést mutató forint most némi pozitív korrekciót él át.

Ez azt jelenti, hogy a jegybankok közös fellépése egy kicsit csökkenti a spekulánsok kockázatvállalását. A régió jegybankjai ugyanis könnyen tudnak akár 3-4-5 forintot is erősíteni az árfolyamon, és ez a tőkeáttéttel "játszó" befektetők veszteségeit adott esetben megsokszorozhatja.

Kolba hozzátette: valóban kevesen vannak most a forintpiacon, így a kurzus könnyen mozdul el. Ennek azonban van egy másik oka is. Az ajánlatok egy része, amely millió eurós nagyságrendben érkezik, 30-50 filléres sávban adja meg a forintra vonatkozó pozíciókat. Így átlagosan 40 filléres sávval (spreaddel) számolva három ajánlat akár már egy forintot is módosíthat az árfolyamon, ami rendkívül volatilissé teszi a piacot. Ez megintcsak elriaszthatja a spekulánsokat, és így ez is hozzájárulhat a forint viszonylagos javulásához.