Vágólapra másolva!
Félreértett miniszterelnöki szavak okozták a forint gyengülését, a helyreigazítás az árfolyamra is kedvezően hatott. Átmenetileg 303,50-ig gyengült a forint az euróhoz képest, később visszatért 300 alá az árfolyam.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő.hu hangfelvételt jelentett meg Gyurcsány Ferenc ma délutáni brüsszeli sajtóbeszédéből, ami megcáfolja több nemzetközi hírügynökség azon tudósítását, miszerint a miniszterelnök Magyarország kapcsán használta volna az "igen komoly bajban vagyunk" kifejezést. Az egyik érintett hírügynökségtől származó információnk szerint a sajtóeseményen a tolmács fordította helytelenül angolra Gyurcsány Ferenc magyarul mondott szavait.

"Hát elég nagy baj van a világban és elég nagy baj van Európában" - kezdte mai beszédét a miniszterelnök a közzétett hangfelvétel szerint. Gyurcsány Ferenc emellett hangsúlyozta, hogy devizaválság ellen a legjobb védekezés az euró bevezetése.

Az euró/forint árfolyam az addigi 298,50-ről 303,50-ig meg sem állt. Később a magyar deviza korrigált némileg, öt óra körül 299,90 forintot ért az euró a bankközi kereskedésben.

A kereskedők szerint ettől eltekintve nyugodt, kiegyensúlyozott adásvétel zajlott. A forint a dollárral szemben is vesztett pozíciójából: az amerikai deviza árfolyama 237,50/70 forint a hétfői 229,80/230,00 forinttal szemben.

A svájci frank nemzetközi jegyzése 203,55 forint volt, szemben a reggeli 200,62 forinttal, és a hétfő délutáni 201,60 forintos zárással.