Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság értékelése szerint Magyarország helyes gazdaságpolitikát választott, hogy kezelje a magas államháztartási hiányt és külső adósságot - szögezte le kedden Brüsszelben José Manuel Durao Barroso, a testület elnöke, miután megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.
Vágólapra másolva!

Bejelentette azt is, hogy a konvergenciaprogram pozitív értékelése nyomán Brüsszel március végéig átutalja annak a 6,5 milliárd eurós középtávú, fizetésimérleg-támogatási csomagnak a második részletét, amelyről az unió tavaly döntött.

Közös sajtótájékoztatójukon Gyurcsány Ferenc egyebek mellett úgy vélte, a jelenlegi válságjelenségek kezeléséhez a fel kell gyorsítani az euróövezeti csatlakozás előkészületeit az érintett országokban, az unióban pedig a csatlakozási mechanizmust. A devizaválság elleni legjobb védekezés ... belépni az eurózónába - fogalmazott a miniszterelnök.

A jelenlegi helyzetben minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia a kelet-európai bankok megsegítésében, beleértve a nyugati bankok anyaországait is - erősítette meg az Európai Bizottság álláspontját Barroso. Minden szereplőnek felelősséget kell vállalni, így az új és régebbi tagállamoknak, a pénzintézeteknek és pénzügyi hatóságoknak, illetve az anyabankok országainak is - fogalmazott. Olyan kihívásokról van szó, amelyeket korábban az EU-ban nem tapasztaltak még, és közös uniós megközelítést igényelnek - indokolta álláspontját az elnök.

Magyarország bírja az Európai Bizottság ígéretét, hogy az európai uniós forrásokat igénylő másfél tucat nagyberuházása, amelyhez eddig Brüsszel hozzájárulását kérte, mielőbb engedélyezést nyer - közölte Gyurcsány Ferenc. Ez sok százmilliárd forintnyi beruházási lehetőséget hozhat előre - tette hozzá. Barroso emlékeztetett arra, hogy a gazdasági válság miatt - és az uniós szolidaritás jegyében - az EU felgyorsította a felzárkóztatási támogatások folyósítását, és ennek eredményeképpen Magyarország idén 325 millió euróval nagyobb, összesen közel egymilliárd eurónyi forráshoz juthat.