Vágólapra másolva!
A már kétszer megmentett American International Group (AIG) még több kormányzati támogatást kér, miután a tavalyi negyedik negyedévben történetének legnagyobb veszteségét szenvedte el: egyelőre nem hivatalos, de egyes források szerint 60 milliárd dollár mínuszt kell leírnia a vállalatnak.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja el a válság híreit!

Ez az összeg felülmúlja a Time Warner 54 milliárdos bukását 2002-ből és eltörpíti az AIG korábbi - harmadik negyedéves - 24,5 milliárdos veszteségét. Összehasonlításképpen a Reuters közli a megkérdezett elemzők által várt eredményt, ami "csak" 5,46 milliárdos bukást jelzett előre.

A kormányzattal folytatott tárgyalások alatt felmerült a lehetősége egy újabb mentőövnek és az adósság átalakítása saját tőkévé, azaz az állam tulajdonossá válna ebben a vállalatban is. Az információforrások szerint nem egyértelmű, hogy hova vezetnek a tárgyalások, hiszen más opciókat is meg kell tárgyalniuk.

A Bloomberg szerint (egy névtelenül nyilatkozóra hivatkozva) az elsőbbségi, nem szavazó részvények törzsrészvényekké alakítása lehet a megoldás. Az amerikai állam pénzügyi szervei a tűzoltáson dolgoznak: a hasonló cipőben járó Citigroup is részleges államosításról tárgyal.

Amennyiben nem jutnak dűlőre a tárgyaláson, úgy az AIG jogászai a csődvédelembe menekülést kezdik majd előkészíteni - hivatkozik a Reuters a CNBC-re. Az AIG közleményben tudatta, hogy a fenti eredmény nem hivatalos, a közeljövőben hozzák csak nyilvánosságra a valós számokat.

Közben a Bloomberg értesülése szerint az AIG ajánlatot kapott a Metlife és az Axa pénzintézetektől is az életbiztosítási ágazat megvásárlására. Ez a lépés lehet a legnagyobb az 50 országban jelen levő vállalat feldarabolásában. A Metlife előzetes ajánlata 11,2 milliárd dollárról szól, azonban ez az összeg csökkenhet 8 milliárdra is attól függően, hogy mekkora értékcsökkenés történt a vállalati egységben. Az Axa ajánlata viszont kihagyja a japán piacot, amelyik a legnagyobb az AIG életbiztosítási profilú vállalatának, az Aliconak a terítékén.

"Az AIG jövője a kormány kezében van már" - mondta Mitsushige Akino, egy japán befektetési ház vezetője. Az AIG "túl nagy ahhoz, hogy bedőljön, tehát a legjobb opció az, ha leválasztjuk a még működőképes részeket, mint amilyen az Alico is, és a megmaradt rossz részeket menti meg az amerikai kormány."