Vágólapra másolva!
A Világbank (IBRD) elnöke Robert Zoellick úgy nyilatkozott a Süddeutsche Zeitungnak, hogy Nyugat-Európának nem szabad kivonnia befektetéseit Kelet-Európából, hanem segítenie kell a szomszédainak. Európa újbóli megosztottsága tragédiája lenne.
Vágólapra másolva!

,,Egyes bankok már kivontak pénzeket Kelet-Európából a hazai piacaikon tapasztalható feszültségek és talán kormányaik nyomása hatására'' mondta Zoellick. ,,Ám ily módon elvágják egyes országok finanszírozási forrásait." Jelenleg Kelet-Európának 120 milliárd dollárra lenne szüksége a bankok újratőkésítéséhez, hozzáértve a régióhoz Törökországot, Oroszországot és Ukrajnát.

,,Erről már tárgyalunk az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Beruházási Bankkal (EIB), de elmarad a siker, ha a nyugat-európai államok nem segítenek nekünk. Kelet-Európa számára a legfontosabb pénzügyi csatorna 10-12 nagy német, osztrák, olasz, belga és svéd bank" idézte a Világbank elnökét a német lap.

Zoellick szerint a nyugati kormányoknak bátorítaniuk kellene bankjaikat, hogy tartsák fenn hitelvonalaikat Kelet-Európában, hiszen ez saját érdekük is, lévén integrált piac részesei. ,,Ha a nemzeti bankmentő programok ez ellen működnek, az komoly gondot okoz az európai egységnek".

A megoldás eléréséhez a kormányoknak egyeztetniük kell a mentőcsomagjaikat és a határaikon túli problémákkal is foglalkozniuk kell. Ha ez nem történik meg, és eluralkodik a protekcionizmus gondolata, akkor a recesszió depresszióba fordulhat át.