Vágólapra másolva!
Minden korábbi előrejelzésnél meredekebb gazdasági visszaesést jósolt Németországnak a Deutsche Bank vezető gazdasági szakértője. Norbert Walter egy hétfőn megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy a visszaesés idén akár 5 százalékot meghaladó lesz.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint a gazdasági teljesítmény visszaesése akkor lenne "csak" 5 százalékos évi átlagban, ha nyáron valódi fellendülés kezdődnék. Megvan azonban a lehetősége annak, hogy ez a fellendülés elmarad, vélekedetett Walter, aki szerint éppen ezért a "magasabb mínusz" egyáltalán nem zárható ki.

A Deutsche Bank fő közgazdásza ezzel saját korábbi becslését is korrigálta. Eddig azt jövendölte, hogy a gazdasági visszaesés idén 4 százalékos lesz.Norbert Walter azzal vádolta a politikusokat és a vállalatokat, hogy "megszépítik" a valóságot. "A politika, illetve a vállalatok figyelmen kívül hagyják a tényleges helyzetet", idézte a szakértőt a Bild című lap hétfőn. Walter szerint húsvétig minden korábbi gazdasági előrejelzés elavulttá válik.

A Deutsche Bank vezető szakértője szerint a konjunktúra élénkítéséhez globálisan összehangolt programra lenne szükség. Azt mondta, "össze kellene ülnünk világméretekben, lehetőleg az amerikai elnök irányításával". Olyan konjunktúraprogramot sürgetett, amely a magán és az állami kiadások növeléséhez vezet.

Olof Scholz német munkaügyi miniszter szintén egy hétfői nyilatkozatában megerősítette, hogy a német kormány 2011-ig mindenképp érvényben tartja az új uniós tagállamok munkavállalóira vonatkozó németországi korlátozásokat.

Az egész világon jelentős gazdasági visszaesés figyelhető meg - hangoztatta a miniszter, utalva arra, hogy a munkahelyeket Németországban is veszély fenyegeti. - Éppen ezért a mostani nem a megfelelő idő arra, hogy munkapiacunkat idő előtt megnyissuk az új uniós tagállamok munkavállalói előtt - mondta Scholz.

Az úgynevezett régi tagállamok a korábbi megállapodás értelmében 2011-ig tarthatnak érvényben korlátozásokat. A tagországok többsége ezeket már feloldotta, néhány ország - köztük Németország és Ausztria - azonban nem.