Vágólapra másolva!
A kormány az elmúlt hetekben összesen 214 milliárd forint kiadáscsökkentésről döntött - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az MTI-nek hétfőn.
Vágólapra másolva!

Keller László közölte: a 2009-es költségvetési hiánycél 2,9 százalék, de a kormány arra törekszik, hogy ennél alacsonyabb legyen. Az államtitkár szerint ehhez a kabinet saját hatáskörben tehet újabb lépéseket, illetve az év hátralévő részében megfontolhatja, hogy kezdeményez-e olyan törvénymódosításokat, amelyekkel további megtakarítások is elérhetőek.

A 214 milliárd forintos csomag részleteit ismertetve Keller László azt mondta: a mezőgazdasági területalapú kiegészítő támogatások szűkítése 37 milliárd forrás megtakarítást jelent. A minisztériumok idei működési költségeiből 60 milliárd forintot zárolt a kormány.

A lakásépítési és otthonteremtési támogatásoknál a kormány olyan intézkedéseket léptet életbe, amelyek egyrészt szükségessé teszik, hogy bizonyos önrészt vállaljanak az igénylők, másrészt csökkentik a visszaélések számát, ezzel 10 milliárd forintot lehet megspórolni. A gáz- és távhő-ártámogatásnál 20 milliárd forintos megtakarítással számolnak.

Keller szerint az egészségügyben összesen 30 milliárd forint takarítható meg: a gyógyító-megelőző ellátás rugalmasabb, önszabályozóbb intézményfinanszírozási szabályrendszerének köszönhetően 15 milliárd forint, a gyógyszer-támogatási rendszernél pedig a generikus program felerősítésével szintén 15 milliárd forint.

A kiotói jegyzőkönyv szerinti kvótaértékesítésből befolyó többletbevétellel kivált a kabinet korábban nemzeti forrásból megvalósuló energia-megtakarítási programokat, ez 20 milliárd forintos tétel - fogalmazott Keller László, aki szerint a közmédia hatékonyabb, gazdaságosabb intézményi működése révén 3 milliárd forint megtakarítható.

Mintegy 10 milliárd forintot jelent a rokkantnyugdíj rehabilitációs program korábbi elindításának eredménye, illetve a rászorultság még következetesebb ellenőrzése - közölte az államtitktár.

Keller László elmondta: 24 milliárd forinttal lesz kisebb a kamatteher a makropályát érintő intézkedések