Vágólapra másolva!
Az európai Fitch Ratings hitelminősítő "félti" Ausztria lehető legjobb, "tripla ás" (AAA) adósosztályzatát a felzárkózó közép- és kelet-európai országok gazdasági problémái miatt. Az amerikai Moody's ellenben nem aggódik.
Vágólapra másolva!

A Fitch vezető Ausztria-elemzője szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti az osztrák költségvetés számára, hogy a felzárkózó európai országok gazdasági helyzetének drámai romlása miatt több állami pénzt kell fordítani az osztrák bankok pénzügyi helyzetének stabilizálására.

Andres Klaar szerint az osztrák költségvetésben még van mozgástér, mert a közadósság a hazai össztermék (GDP) nagyjából 60 százaléka, és az "AAA" besorolásra a közadósság 80 százalékos arányánál kezd nyomás nehezedni. Ez a 20 százalékpontnyi játéktér azonban Klaar szerint hamar elfogyhat, ha folytatódik a negatív irányzat a felzárkózó európai országok gazdaságában.

Ezzel ellentétben az amerikai Moody's hitelminősítőnél pénteken azt mondták, hogy Ausztria elsőrendű adósosztályzatát nem veszélyezteti a felzárkózó európai kockázat, még akkor sem, ha megrázkódtatások érnék a bankszektor felől.

A Le Monde című francia napilap hétfőn délután megjelent számában azt írja, "szinte biztos", hogy megmenti a német kormány Ausztriát, ám eddigi kivételes helyzete súlyos hátránnyá válik. Az osztrák bankok 277 milliárd dollárt fektettek be Kelet-Európában, megelőzve Németországot és Olaszországot, amelyek külön-külön megközelítőleg 220 milliárd dollárt helyeztek ki a térségbe.

Ha összevetjük ezeket az összegeket az országok GDP-jével, Ausztria sérülékenysége drámai.Az osztrák bankok érdekeltségei Közép-Európában Ausztria GDP-jének hetven százalékát teszik ki. Ezután következik Belgium 33 százalékkal, Svédország 25 százaléklal és Görögország 20 százalékkal.

A lap számítása szerint, ha az osztrák bankok 10 százalékot veszítenek a kelet-európai országoknak nyújtott kölcsönökön, az az ország GDP-jének 7 százalékos kárt jelent. Ha Közép-Európában hosszabb ideig tartó recesszió következik, akkor ez a veszteség meg is duplázódhat vagy háromszorozódhat. Az osztrák költségvetési hiány szerencsére alacsony, a GDP 1 százaléka alatt van. Az államadósság viszont a GDP 60 százaléka, ami elég magas, és a bankok növekedő veszteségével Bécsnek nem lesz más választása, mint az államadósság nvelése.