Vágólapra másolva!
A kohászattal foglalkozó diósgyőri DAM 2004 Kft. tulajdonosa a termelés átmeneti leállításáról döntött, és elrendelte a vállalat létszámának csökkentését, aminek keretében a munkáltató 878 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be. A társaság az energiaárak emelkedésével, az acélipari eladási árak drasztikus csökkenéséel és a megrendelési állomány hiányával indokolja a munkavállalók foglalkoztatásának átmeneti ellehetetlenülését.
Vágólapra másolva!

A DAM 2004 Kft. 2008. decemberétől szünetelteti termelését, azóta a munkavállalók "állásidőn" vannak, de csak a termelő berendezések állagmegóvásához szükséges létszám látja el az ezzel összefüggő feladatokat - olvasható a közleményben. Hangsúlyozzák: mindeddig valamennyi munkavállaló megkapta a munkabérét, illetve a kollektív szerződés szerinti juttatásait.

A tavaly december óta szünetelő diósgyőri kohászatban már biztosan nem indul újra a termelés - mondta Ágotai József, a DAM üzemi tanácsának és szakszervezeti szövetségének elnöke hétfőn az MTI-nek. Hozzátette: a társaság vezetése hivatalosan tudatta az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel, hogy a 894 dolgozóból áprilisban 771-et, májusban 107-et bocsát el.

Kohászati szakemberek az MTI-nek azt mondták, hogy nem lenne célszerű leszerelni a hengersorokat, az acélművet, a gyártóbázis ugyanis még mindig korszerűnek mondható.

A hazai felhasználók szerint szükség van a diósgyőri cég termékeire. Szalai József, a diósgyőri kohászatból korábban kivált Csavar és Húzottárú Zrt. tulajdonosa az MTI-nek azt mondta: az ország évente több mint 600 ezer tonna hengerelt acélt használ fel, ennek eddig mintegy felét a diósgyőri kohászat biztosította, és biztosíthatná továbbra is.

Amennyiben Diósgyőrben valóban befejeződik a termelés, akkor importálni kell a ezeket a termékeket - mondta a vállalkozó, aki szerint nemcsak a DAM dolgozói, hanem vélhetően a cég beszállítóinál is sokan az utcára kerülnek, ami további több száz ember elbocsátását jelentheti.

A DAM 2004 Kft. legfrissebb üzleti beszámolója szerint 26 milliárd forintos árbevételt ért el 2007-ben, és a nyolcadik helyen áll a megye "top 100-as" foglalkoztatási listáján. A cégbírósági bejegyzések szerint a DAM 2004 Kft. tulajdonosa 2006. február óta egy offshore cég, a Reeferway Limited.